Quantcast
Channel: HARTA COMORII
Viewing all 410 articles
Browse latest View live

Bulgarii au descoperit o lespede cu numele ultimilor regi traci ai Odrisului

$
0
0
Arheologii care efectau săpături in situl roman Aquae Calidae din Burgas, de pe coasta bulgară a Mării Negre, au descoperit o lespede de marmură cu o inscripție care menționează ultimii regi din dinastia Sapaean, ultima familie care a condus anticul Regat Odris din Tracia. Regatul Odris este o veche formațiune statală a tribului tracic al odrisilor, constituită în a doua jumătate a secolului al V-lea î.Hr. și care se întindea de pe țărmul Mării Egee până la Dunăre. Inscripția a fost sculptata in greaca veche, între anii 26 și 37 d.Hr.

Inscriptia se referă la un sanctuar pentru Demeter, construit de Apollonius Eptaikentus, strateg (guvernator militar) al orașului si al regiunii, condus de regele Rhoemetalces II. Lespedea este parte din complexul sanctuarului și arheologii spera ca alte artefacte similare sa fie găsite în situl Aquae Calidae, din care doar 10% au fost cercetat.


Inscripția este o dedicatie si enumeră numele ultimelor trei regi odris din Tracia și conexiunile lor dinastice. Este prima sursă de remarcat pentru numele lui Rhoemetalces II (r. 18-38 d.Hr.) și al sorei sale Pythodoris II (r. 38-46 d.Hr.). Confirmă de asemenea o legătură familială care era nesigură anterior: că Pythodoris II a fost fiica regelui Cotys III/VIII (r. 12-18 d.Hr.), fiul lui Rhoemetalces I (r 12 î.Hr. - 12 d.Hr.).

Traducerea textului este urmatoarea: "Apollonius, (fiul) lui E(p)taikenthos, guvernator militar al Anchialos, (dedică) acest altar lui Demeter, pentru bunăstarea / mântuirea stăpânilor lui: Regele Rhoemetalces (II) si (sora sa) Pythodoris (II), fiica lui Cotys (III/VIII), fiul regelui Rhoemetalces (I); si copiilor săi".

Cotys III/VIII a fost ucis de unchiul său Rhescuporis II, astfel încât înseamnă că Pythodoris II, care s-a căsătorit cu vărul ei Rhoemetalces III, a fost căsătorită cu fiul asasinului tatălui ei. Se crede ca ea a dat ordin insurgentilor sa il ucida pe soțul ei, în anul 46 d.Hr. Nu se stie ce s-a întâmplat cu ea, dar Roma a profitat rapid de vidul de putere de după moartea lui Rhoemetalces III și si-a asigurat o nouă provincie.

Sursele istorice sunt oarecum putine pentru această perioadă, asadar aceasta este o informație importantă despre lideri antici, care erau dovediti în principal numismatic.

Situl Aquae Calidae (numele său înseamnă "apa caldă") a fost cercetat în ultimii șase ani. Săpăturile au fost finanțate de către orașul Burgas, ca parte a construirii de noi sisteme de canalizare și apă pentru raioanele vecine, astfel încât situl Aquae Calidae poate sa fie parțial restaurat si sa devina o destinație atractivă pentru turism.


Descoperirea inscripției va determina probabil realizarea de săpături suplimentare, în încercarea de a găsi sanctuarul lui Demeter, precum și alte artefacte care care asteapta sa vada din nou lumina zilei.

Comoară antică formată din 1400 artefacte, inclusiv din aur, descoperită in Grecia

$
0
0
Arheologii americani au descoperit în Grecia scheletul unui razboinic antic de acum mai mult de 3.500 de ani, împreună cu un tezaur imens de comori, a anuntat ministerul culturii din Grecia. Comoara este "cea mai importantă care a fost descoperit în ultimii 65 de ani"în Grecia continentală, a precizat ministerul grec.


Sicriul de lemn al Razboinicului Necunoscut - evident o persoană de o anumită importanță - a fost gasit in sit-ul arheologic al "Palatul lui Nestor" din Era miceniană, in Penisula Peloponeză. O serie de bijuterii de aur fin, inclusiv un șir de perle ornate, inele, o sabie de bronz, cu un mâner de aur și fildeș, vase de argint și piepteni din fildeș au fost descoperite in acelasi loc.


Bijuteriile sunt decorate în stilul minoic ( civilizație care a inflorit pe insula Creta in jurul anului 2000 î.Hr ) cu imagini de zeități, animale și motive florale.


Arheologii au identificat mai mult de 1.400 de artefacte "a căror calitate mărturisește influența minoica" la micenieni. Civilizația miceniană s-a răspândit din Peloponez pe întreg estul Mediteranei în secolul II î.Hr.




Mormântul, care are 2,4 metri lungime și 1,5 metri lățime, a fost descoperit în timpul săpăturilor începute in luna mai in apropriere de Pylos, in apropiere de sit-ul palatului lui Nestor. Construit între 1300 și 1200 î.Hr., ruinele palatului au fost descoperite în anul 1939.

A fost descoperită o comoară a regelui Bluetooth

$
0
0
Un instalator danez de cabluri de fibră optică, dar care este pasionat si de detectie metale, instala o rețea pe insula Omø, care are o suprafata de doar 4,5 km patrati si 157 locuitori. La un moment dat, a intrat in conversație cu agricultor, care i-a spus că un băiat a găsit un inel de argint pe proprietatea sa. Intrigat, instalatorul a mers cu detectorul de metale pe câmp. Acolo a descoperit mai multe artefacte din argint și monede tot din argint.


Fiind un amator de detectie experimentat și responsabil, instalatorul a oprit căutarea și a anuntat muzeul. Cu finanțare de la Agenția Daneză pentru Cultură, muzeul a amenajat o zonă pentru o cercetare mai aprofundată. In weekendul trecut, experțiilor de la muzeu li s-a alăturat instalatorul și trei din prietenii lui, pasionati de asemenea de detectie metale. Ei au descoperit peste 550 artefacte din argint, monede de argint și bijuterii de argint din secolul X. Toate obiectele gasite au fost din argint si au fost descoperite într-o zonă cu diametrul de 30 metri, ceea ce sugereaza că artefactele au fost îngropate inițial într-un singur tezaur. Câmpul a fost arat de sute de ani, iar daca a existat un cufăr de depozitare, acesta a fost de mult timp distrus sau a putrezit. Nu există indicii ale unei locuinte individuale în zona. Se pare că tezaurul a fost pur și simplu îngropat acolo.


Cea mai mare parte din tezaur este compusă din fragmente mici, dar comoara contine si piese rare de mare improtanta. Există mai multe monede din timpul domniei lui Harald I al Danemarcei, supranumit Harald Dinte Albastru sau Harald Bluetooth ( este exact regele dupa a carui nume a fost denumita tehnologia wireless Bluetooth ). Bătute între 975 și 980 d.Hr., monedele lui Harald Bluetooth sunt considerate primele monede daneze. Ele sunt atât de subțiri că reprezentarea de pe de o parte se vede si pe cealalta parte, iar greutatea de argint este atât de mică, incat detectoarele de metal nu le prea pot detecta in pamant. Orice descoperire de monede Bluetooth este prin urmare una semnificativă arheologic.

În afară de monede arabe și danezi, tezaurul conține de asemenea monede de argint din istoria Angliei, Germaniei, Poloniei și a Republicii Cehe. Unele monede nu au fost încă identificate. Trei monede neidentificate au fost găsite într-o configurație neobișnuită: o monedă pliata peste celelalte două. Piese similare au fost găsite până acum în Anglia, dar provind de la sfarsitul Evului Mediu. Toate cele trei de monede din această configurație sunt complete.





Bijuteriile descoperite erau fragmentate. Printre fragmentele de brățări, inele și pandantive se aflau două obiecte de interes special: o cruce și pandantiv care sunt decorate în același stil ca și cele dintr-un tezaur important de bijuterii ce a fost descoperit pe Hiddensee, o insula germană din Marea Baltică, în anul 1873, despre care se crede că a aparținut familiei lui Harald Bluetooth.




Diferența este ca bijuteriile din Hiddensee sunt toate din aur, în timp ce piesele gasite pe insula Omø sunt toate din argint.



Conform legii daneze, descopeririile istorice sunt considerate comori și sunt proprietate a statului. Muzeul local va documenta temeinic și fotografia fiecare artefact, înainte de a trimite comoara la Muzeul Național, pentru a fi evaluata de către experți. Descoperitorul va fi recompensat pe baza valoriile stabilite a tezaurului. Muzeul local speră că va primi apoi tezaurul înapoi, pentru a-l expune, dar aceasta depinde de decizia Muzeul Național, dacă va considera că măsurile de securitate locale sunt suficiente pentru a proteja comoara.

22 monede din aur, descoperite în Cluj în momentul unui studiu geotehnic

$
0
0
22 de monede din aur au fost predate la Politia din Cluj, dupa ce 3 clujeni care realizau un studiu geotehnic la un imobil din centrul orașului au sesizat autoritatile despre descoperirea acestei comori.

Imagini Poliția Română

Monedele au fost gasite pe 26 octombrie 2015, intr-un vas ceramic:
- 10 monede din aur cu tipul de nominal de 4 ducaţi Franz Josef
- 2 monede din aur cu tipul de nominal de 1 ducat Franz Josef
- 1 monedă din aur cu tipul de nominal de 10 ruble din anul 1899
- 9 monede din aur jubiliare ,,Ardealul nostru 1944”.

Monede aur - Imagine Politia Română

Valoarea aproximata de autoritati pentru acest tezaur este de 7.000 - 8.000 de euro. Monedele au fost predate Direcţiei pentru Cultură Cluj.

543 denari din argint, descoperiți la Turda

$
0
0
Un tezaur monetar format din 543 denari imperiali din argint din secolele I - III d. Hr. a fost descoperit in 12 noiembrie 2015 de catre arheologii de la Muzeul de Istorie Turda, ca urmare a procedurilor de descarcare de sarcina arheologica a unei constructii romane de structura usoara, necesare pentru construirea unei locuinte pe strada I.I. Rusu, in apropiere de castrul Legiunii V Macedonica de la Turda, nu departe de latura nord-vestica a acestuia.


Monedele sunt in stare foarte buna, iar tezaurul va fi expus in viitor in acest muzeu. In trecut, in anul 1932,  a mai fost descoperit la vest de acest castru un alt tezaur format din 211 denari, care se află acum in colectiile Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.

A fost descoperit galionul San Jose, ce transporta o comoară de 1,5 miliarde de dolari

$
0
0
"Am gasit galionul San Jose!", a anuntat Juan Manuel Santos, președintele  Columbiei. Este epava unei nave spaniole care s-a scufundat în urmă cu mai mult de 300 de ani, cand avea cu 11 de milioane de monede de aur de la bordul său, impreuna cu o incarcatura de pietre pretioase si bijuterii. Comoara este estimata in prezent la aproximativ 1,5 miliarde dolari americani sau, dupa unii specialisti,

Un detectorist român a mai găsit o comoară

$
0
0
Detectoristul Marius Irimia, care a mai gasit o comoară de denari imperiali in primavara anului 2015, precum si alte piese arheologice in trecut, a descoperit un nou tezaur monetar. Tot cu ajutorul unui detector de metale, pe raza comunei Bârgăuani, în preajma satului Hirtop, acesta a scos la lumina o comoara formata din 167 denari imperiali romani din argint și o broșă medievală din bronz

Instrumente software pentru scanare artefacte arheologice

$
0
0
Un proiect finanțat de Uniunea Europeană si denumit "Precious" ar putea ajuta arheologii chiar dacă acestia au la dispozitie bugete mici. Initiativa este in curs de dezvoltare si va pune la dispozitie o serie de instrumente software care pot sa fie utilizate in procesul de scanare si refacere a artefactelor. Primul instrument software poate fi folosit pentru a scana obiecte de piatră și

Un detectorist a găsit comoară rară, recompensa va fi pe măsură

$
0
0
Probabil puțini sunt cei care au auzit despre Alfred cel Mare, liderul nobil al Regatului Wessex și luptator impotriva vikingilor, si probabil mai puțini sunt cei care au auzit depre Ceolwulf II de Mercia. Peste 200 de piese de argint, inclusiv monede, lingouri și bijuterii ale vikingilor au fost descoperite îngropate pe un teren din Oxfordshire. Acestea oferă o perspectiva nouă asupra regelui

Italienii caută o comoara de 1 miliard de euro, ascunsă acum 1600 ani

$
0
0
Oamenii de stiinta italieni au identificat cinci locatii unde acestia cred ca se afla un tezaur vechi de 1600 de ani, cu artefacte romane din aur si alte metale pretioase, formand o comoară în valoare de peste 1 miliard de euro. Geologii va folosi drone, un radar penetrant in sol, dar si tehnologie cu infraroșu și instrumente electromagnetice, pentru a încerca să găsească mormântul regelui

3339 monede romane, descoperite cu buldozerul

$
0
0
In timp ce manevra buldozerul pentru lucrări la un teren de recreere, Mark Copsey ( un bărbat în vârsta de 44 de ani din Suffolk ) a observat ceva in pământul disclocat. El a dezgropat 3339 de monede romane, pe care le-a strâns într-o pungă din plastic si apoi a telefonat imediat muzeelor locale pentru a afla unde trebuie sa anunte descoperirea sa. Descoperirea a fost declarată comoară, în

A fost descoperită cea mai veche bijuterie din aur ?

$
0
0
Cercetătorii care făceau săpături la sit-ul arheologic Solnitsata din Epoca Bronzului ( din apropierea orașului Provadia din regiunea Varna, in nord-vestul Bulgariei ) au gasit ceea ce pare a fi o parte din cel mai vechi aur prelucrat si descoperit până acum. Este un pandantiv mic din aur care cântărește 2 grame si despre care se crede că este de 24 carate, deși nu a fost analizat încă.

379 monede romane și un inel din bronz, descoperite în Gorj

$
0
0
Trei pasionați de detectie metale ( Valentin Cârstea, Tudor Cârnu si Sorin Maria ) au descoperit 379 denari romani imperiali, precum si alte artefacte. Locația descoperirii tezaurului este situată într-o pădure din comuna Telești, la 25 km de Municipiul Târgu-Jiu. Detectoriștii au precizat că monedele erau îngropate la o adâncime de 5 - 40 centimetri și că descoperirea a fost întâmplătoare.

Au descoperit mii de monede medievale în trei vase ceramice, într-o pădure din Dâmbovița

$
0
0
Doi pasionati de detectie metale au descoperit mii de monede medievale. Comoara a fost gasita într-o pădure din comuna Măneşti, Dâmboviţa, pe 16 februarie 2016, iar monedele erau depozitate in 3 ulcele situate in apropiere una langa alta. Detectoristii au predat comoara, conform legii, Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte. In acest moment, restauratorii curață si evalueaza monedele,

Cetatea Devei filmată cu drona în 4K Ultra HD

$
0
0
Am gasit pe Youtube un clip video interesant, realizat cu o drona cu capacitate de filmare 4K, asupra unui obiectiv de interes pentru pasionatii de istorie. Cetatea Devei este situata in Hunedoara, chiar pe un deal vulcanic, la poalele căruia se află orașul.  Cetatea a fost ridicata in secolul 13, a devenit o puternica fortareata in secolul 15 si fost transformata si extinsa in secolele 15 - 19,

Un detectorist a descoperit un crucifix din aur, vechi de peste un mileniu

$
0
0
Un detectorist de metale a descoperit un artefact care detine potentialul de a rescrie istoria religioasă a Danemarcei. În timp ce scana cu detectorul de metale pe un câmp din apropiere de Aunslev ( Řstfyn ), Holm a gasit un crucifix mic de aur. "Vineri de dimineata am avut cateva ore libere, asa că a mers la detectie. La un moment dat am gasit ceva. Dupa ce am indepartat pamântul și am

Egiptenii vor anunța descoperirea secolului, o cameră secretă plină cu comori ?

$
0
0
În urmă cu nouăzeci și patru de ani, Howard Carter a descoperit comorile faraonului Tutankhamon și a exclamat: "Lucruri minunate !". Acum, un ministru egiptean promite că noile comori dintr-o presupusă cameră secretă vor fi "descoperirea secolului 21". Nu este primul oficial guvernamental care a devenit entuziasmat de ideea existenței unor comori ascunse. În luna septembrie a anului trecut,

Două comori descoperite de pasionați de detecție metale, expuse public pentru prima dată

$
0
0
Două comori descoperite de catre localnici pasionati de detectie metale au fost expuse pentru prima dată. Tezaurele, printre ale căror artefacte se numără sute de monede antice, broșe și inele, au fost prezentate publicului la Muzeul Liverpool din Marea Britanie. Prima comoară este tezaurul Knutsford si a fost găsită în 2012 de Alan Bates. Include bijuterii ( trei exemplare reprezentative de

Filmul artistic "Comoara lui Decebal" va avea premiera în 2018

$
0
0
O veste bună pentru pasionatii de istorie, filme românesti si tezaure: va fi realizat filmul "Comoara lui Decebal", o productie cu buget consistent si actori profesionisti, a carei actiune se desfășoara la finalul razboaielor dintre Decebal si Traian, cand romanii ocupaseră o parte din Dacia. In incercarea de a salva tezaurul, Decebal trimite un sacerdot dac in periculoasa misiune de a

O comoară impresionantă cu artefacte din aur: tezaurul marchizului Liu He

$
0
0
Arehologii din China au descoperit la sfarsitul anului trecut peste 20.000 de artefacte, intr-un mormânt vechi de 2000 de ani, despre care se crede că aparține lui Liu He, un marchiz al dinastiei Han de Vest ( dinastie ce a domnit intre anii 206 î.Hr. - 24 d.Hr.). Acum arheologii au intrat în faza finală a cercetarilor, dupa ce au  transportat la laborator descoperirea principala: conținând
Viewing all 410 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>