Quantcast
Channel: HARTA COMORII
Viewing all articles
Browse latest Browse all 410

Comorile din Atlantida egiptenilor

$
0
0
Un vechi oraș egiptean scufundat in mare acum 1200 ani începe să dezvăluie secretele vieții în legendarul port Thonis-Heracleion. Chiar daca nu este vorba despre Atlantida, artefacte ale unui oraș cu bogatii extraordinare, menționat chiar de către Herodot si vizitat chiar de Elena din Troia si iubitul ei Paris, un port de despre care timp de secole s-a crezut că a fi o legendă, incep să vadă lumina zilei. La un deceniu de la descoperirea sa, arheologii au realizat deja o imagine o vieții citadine în orasul din epoca faraonilor.


Denumit de asemenea Thonis, orasul Heracleion a dispărut sub Marea Mediterană acum circa 1200 de ani și a fost redescoperit în timpul unui studiu de pe malul egiptean, la începutul deceniului trecut, cercetătorii avand opinia că orașul a fost centrul vamal principal prin care treceau toate schimburile comerciale din Grecia și din alte părți din Marea Mediterană catre Egipt. Heracleion a fost astfel cel mai important port comercial internațional din Egipt în acest moment. Era locul unde se colectau taxele pe import și export. Toate operatiunile se efectuau in templul principal.






Ei au descoperit rămășițele a peste 64 de nave îngropate în pamantul gros și nisipul care acoperă în prezent fundul mării. Monede de aur și greutăți realizate din bronz și piatră au fost de asemenea gasite.

16 statui gigant au fost descoperite și aduse la suprafata, in timp ce arheologii au gasit in adâncul mari sute de statui mai mici ale zeilor minori.

Dale de piatră cu texte în greaca veche sau egipteana antică au fost de asemenea aduse la suprafata.






Zeci de mici sarcofage de calcar au fost recent descoperite de scafandri și se crede că ele contineau trupuri de animale mumificate, puse acolo ca jertfă pentru zei.

Dr. Damian Robinson, director al Centrului pentru Arheologie maritimă de la Universitatea Oxford, care face parte din echipa de studiu, a declarat: "Sit-ul are o conservare uimitoare. Am inceput sa gasim o mare variatate de artefacte, ce demonstreaza activitati cum ar fi comerțul, dar si natura economiei maritime în perioada târzie egipteană. Erau obiecte care proveneau din Grecia și de la fenicieni. An gasit sute de statui mici ale zeilor, iar acum încercăm să descoperim templele acestor zei. Aici au fost gasit cel mai mare număr de nave antice descoperite într-un singur loc. Am gasit de asemenea peste 700 de ancore antice."






Cercetatorii au creat si o reconstrucție tridimensională a orașului. În centrul său se afla un templu imens dedicat lui Amun-Gereb, zeul suprem al egiptenilor la momentul respectiv. Din acest templu pleca o rețea vastă de canale, care a permis orașului sa devină cel mai important port din Marea Mediterană a acelor timpuri.


Acum arheologii din întreaga lume s-au intalnit la Universitatea din Oxford pentru a discuta despre comorile care ies la iveala la Heracleion, oras numit dupa Hercules, erou despre care legendele din textele antice pretindeau ca ar fi locuit acolo.

Scufundat sub 150 de metri de apă, sit-ul se află în actualul Golf Aboukir. În secolul al VIII-lea î.Hr., când se crede că a fost construit orasul, acesta ar fi fost așezat la gura deltei râului Nil, care era deschis în Marea Mediterană.




Oamenii de stiinta nu stiu exact ce a cauzat aproape 1000 de ani mai târziu scufundarea orasului, dar se crede că de vină a fost creșterea treptată a nivelului mării, combinată cu o prăbușire bruscă cu aproximativ 9 metri a sedimentului instabil.

De-a lungul timpului, orașul a dispărut din memoria oamenilor, alături de alte așezări pierdute de-a lungul coastei, iar existenta sa a mai amintit-o omenirii doar câteva texte antice.



Arheologul subacvatic francez Dr. Franck Goddio a fost primul care a redescoperit orașul, în timp ce efectua lucrari de topografie a zonei, in cautarea unei nave de război franceze ce s-a scufundat acolo în bătălia de pe Nilul secolului al 18-lea.

"Dovezile arheologice sunt pur și simplu copleșitoare", a spus profesorul Sir Barry Cunliffe, un arheolog de la Universitatea din Oxford, care a participat de asemenea la cercetari.


Neatinse de distrugerea umana și protejate timp de secole de nisipul de pe fundul mării, artefactele sunt foarte bine conservate. Cercetatorii cred că ar putea găsi chiar unele sarcofage folosite pentru a îngropa locuitorii din unele zone periferice ale orașului scufundat.

"Suntem doar la începutul cercetării noastre. Va trebui probabil ca altii să continue munca nostra in următorii 200 de ani, pentru ca orasul Thonis - Heracleion să fie pe deplin revelat și înțeles", au concluzionat cercetatorii.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 410

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48