Quantcast
Channel: HARTA COMORII
Viewing all 410 articles
Browse latest View live

VR1000B-II, detector metale cu rază lungă de acțiune

$
0
0
VR1000B-II este noua versiune imbunatatita bazata pe tehnologia VR Long Range (Raza lunga de actiune). S-a mai adaugat o functie, cea de sensibilitate. Panoul de operare in engleza este mult mai frumos iar detectarea tintei se separa in 7 categorii: Aur, Argint, Cupru, Staniu. Aluminiu, Bijuterii si Pietre Pretioase.


Modelul VR1000B-II este un detector de metale ce utilizeaza o tehnologie foarte avansata numita Forward Gauss prin care detectarea este in acelasi timp vizuala si audio. Acest detector de metale a fost folosit pentur prima data in anul 1984 iar tehnologia Forward Gauss pe care o foloseste s-a dovedit a fi cea mai de succes.
Acest detector a fost proiectat pentru arheologi si vanatori de comori profesionali si a fost folosit atat pe pamant cat si in apa.Prin utilizarea unor sisteme mai complexe si prin reducerea costurilor materialelor, acest model a fost oferit utilizatorilor generali la un pret la un pret convenabil.
O parte ce constituie succesul acestui detector este faptul ca nu arata ca un detector de metale obisnuit.



Functii:
1 S-a adaugat o functie de led-uri indicatoare care indica 20 de distante diferite intre utilizatorul cu receptor si transmitator
2 Freceventele cele mai des intalnite sunt Aur. Argint, Cupru, Aur natural, Staniu, Aluminiu si Pietre Pretioase
3 Raza de detectare: 100 - 1000m
4 Adancimea de detectare: 5 - 50m
5 Dupa detectarea tintei veti stii identiatea acesteia si punctul in care se afla
6 Partea din fata a transmitatorului are 6 led-uri in partea de sus; fiecare marcheaza cate un element

Componente:
1 O cutie neagra cu placute de aluminiu
2 Port extern baterie
3 Receptorul cu centura
4 Tije de receptare
5 Incarcator baterie
6 Antena
7 Stegulete pentru marcat
8 Manual de utilizare



Specificatii:
1 Detectare maxima: 5 - 50m
2 Raza de detectare: 100 - 1000m
3 Baterie reincarcabila cu un timp de functiune de 48 de ore
4 Putere: 850mA
5 Frecventa: 433Mhz +/- 150Khz
6 Stocare interioara: EEPROM 16k*8Bit
7 Voltaj: 9~12VDC
8 Temperatura: -40℃ ~ 85℃
9 Umiditate: 0 ~ 95 % (necondensatoare)
10 Frecventa ultrasonica: 400 - 3000Mhz +/- 150Khz
11 Greutate: 6.3 kg


Pachet:
1 Dimensiuni unitate: 45x32x20cm
2 Greutate unitate : 6 kg
3 Cantitate : 1 unitate
4 Dimensiuni cutie : 46x34x24cm
5 Greutate cutie : 7.5 kg

Sursa informatiilor si alte detalii gasiti aici: detectoare-metale.ro

XP Deus, primul detector de metale wireless si primul cu tija complet telescopică

$
0
0
XP va prezinta DEUS, primul detector de metale wireless si primul cu tija complet telescopica. Puterea, viteza, precizia, greutatea scazuta si caracterul compact toate au fost realizate prin încorporarea unor componente dezvoltate pentru tehnologii de vârf.



DEUS marchează un progres tehnologic și este o adevarata inovatie in designul detectoarelor de metale. Arhitectura sa patentată se bazează pe trei elemente:

O bobină, o telecomanda și un set de căști audio, care sunt unice în modul cu care comunica unul cu celălalt printr-o legătură radio digitala. Bobina de căutare conține componentele esențiale pentru prelucrare a semnalelor, care nu mai trebuie să fie transmise prin intermediul unui cablu, acestea sunt digitizate și analizate direct la sursă de către un circuit digital ultra-miniatural, care îmbunătățește considerabil calitatea achiziției semnalului. Acest circuit, care este integrat în bobina de detectare, procesează informațiile și il trimite la căști și la telecomanda, în timp real, prin intermediul unei frecvente radio.



Opriți telecomanda și DEUS continuă să lucreze!

Numai modulele WS4 și WS5 pot controla detectorul, permițându-vă să detectati cu o configurație cat mai portabila. XP este singurul producator ce ofera două opțiuni de căști fără fir pentru a se potrivi cerințelor dumneavoastră. Ambele WS4 & WS5 folosesc funcții identice și controale definite de utilizator. În absența telecomenzii, căștile vă permit să reglați toate setările principale de detectare

Funcții ajustabile direct prin căști (WS4 sau WS5):

- Discriminarea
- Sensibilitatea
- Calibrarea sulului (Ground Balance)
- 5 Multi tonuri audio + Tonalitatea (Pitch) + Tonuri complete
- 4 Frecvente (4 kHz, 8 kHz, 12 kHz, 18 kHz )
- 10 programe din fabrica + 8 programe ce pot fi definite de utilizator
- Control al volumului audio


CARACTERISTICI:

- Wireless
- Controale setate din fabrica
- Pliabil si ergonomic
- Rezistent la conditii meteorologice
- Baterie cu litiu cu durata lunga de viata: 27 ore
- Incarcare rapida prin USB: 2 ore
- Indicaarea nivelul bateriei pentru casti si bobina
- Cifra de conductibilitate (VDI)
- Bobina interschimbabila


Asamblati sau strangeti tija în doar 5 secunde!
Schimba bobina într-o clipă!

Noua tija patentat "S TELESCOPIC" poate fi depozitata instantaneu și este mult mai ușor de manevrat decât o tija dreaptă, cu un mâner integrat. Este deosebit de confortabil de utilizat datorită formei mânerului de cauciuc și a unghiul operațional îmbunătățit.

Sursa informatiilor si alte detalii gasiti aici: detectoare-metale.ro

Pulse 8X Pro, teste la sol și sub apă

$
0
0
Pulse 8X este cel mai performant detector cu puls de inductie al al producatorului JW Fishers. Este alegerea profesionistilor. Detectorul Pulse 8X este folosit de armata, politie, are uz comercial sipentru recuperari subacvatice in toata lumea. Constructia robusta a acestui detector il face ideal pentru aplicatii comerciale si detectorul preferat al multor vanatori de comori profesionisti.




Faima acestui detector de metale cu puls inducție este capacitatea sa de a ignora mineralizarea din sol menținând în același timp sensibilitatea ridicată la toate obiectivele din metal. Pulse 8X nu este afectat de apă sarata puternic mineralizată, corali, roci cu un conținut ridicat de fier, sau nisip magnetic (negru), toate aspectele la care detectoare convenționale intampina probleme.
De asemenea, raza de detecție este afectată de mediul dntre detectorul de metale și metale țintă. Performanța nu se schimbă chiar dacă detectarea se face prin aer, apă, nămol, nisip, sau coral solid.

Pulse 8X este susținut de garantia de doi ani exclusiva de la FISHERS, necondiționată.

Pulse 8X este competitiv cu performanța unităților și echipamentelor de top. Foarte intuitiv, are un indicator si un raspuns pentru tinte excelent. In plus dispune de o constructie rezistenta pentru segmentul comercial.



Pentru uz subacvatic sau de utilizare a terenurilor, detecteaza toate metalele, și nu va detecta minerale.



Sursa informatiilor si alte detalii gasiti aici: detectoare-metale.ro

Comoara descoperită de câțiva copii într-o vizuină de vulpe din România

$
0
0
95 de monede dacice din aur au fost aduse ieri la Primăria comunei Orăştioara de Sus din judeţul Hunedoara. Din primele informaţii reiese că ar putea fi vorba de şi mai multe monede. Poliţia a început o anchetă, anunta Adevarul.ro.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, Augustin Lazăr, spune că cercetările în acest caz au fost începute înainte de momentul găsirii kosonilor: "Se fac cercetări într-un caz de braconaj arheologic, verificări începute încă dinaintea momentului la care s-au găsit monedele. Mai multe informaţii nu putem oferi, deocamdată".


“Ieri la ora 11.00, la sediul primăriei s-a prezentat un localnic din satul Ocolişu Mic cu 95 de monede dacice galbene de tip Koson. Omul ne-a povestit ca monedele au fost găsite într-o sticlă de plastic băgată într-o vizuină de vulpe, iar găsitori au fost trei copii care se întorceau de la joacă. Zona cu viziuni de vulpe este situată între satele Ocolişu Mic şi Ludeştii de Jos. Din ce am înţeles eu, cei trei copii au împărţit monedele şi le-au spus apoi părinţilor. Mama unuia dintre copii s-a prezentat apoi la cetăţeanul care a venit cu ele la noi spunându-i acestuia că nu are ce să facă cu ele, iar dacă nu le ia să le prede aautorităţilor, ea le aruncă. Întâmplarea a făcut ca la momentul în care a venit cetăţeanul cu cele 95 de monede, în primărie să se afle cu treabă şi un angajat al postului local de poliţie”, povesteşte primarul comunei Orăştioara de Sus, Vasile Inăşesc.


Conform acestuia poliţiştii au început încă de ieri o anchetă iar numărul monedelor ar putea să fie şi mai mare, după ce se va discuta şi cu familia celui de-al treilea băiat din grupul găsitorilor.


În ultimii 10 ani, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba a întocmit nu mai puţin de cinci dosare penale ce au ca punct comun infracţiunile de căutare, găsire şi traficare ilegală a unor bunuri de patrimoniu valoroase (brăţări dacice, monezi din aur şi din argint, scuturi şi alte artefacte). 35 de persoane au fost inculpate până acum în aceste dosare. Patru dintre cauze se află deja pe rolul instanţelor de judecată în diferite faze procesuale, mai precizeaza publicatia Adevarul.

Căutările de aur în Munţii Orăştiei au început încă din secolul XlX dar "febra aurului" ce a cuprins atunci întrega zonă a fost temperată de stăpânirea austro-ungară prin trimiterea de trupe ale armatei imperiale în zonă. Fenomenul a reapărut după Revoluţie. Încă de la începutul anilor '90 se vorbea în zonă de sute sau chiar mii de kosoni găsiţi în arealul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Update 14 mai 2014: Conform unui videoreportaj ProTv, ar fi vorba de un total de 140 monede.


PRO TV: Pustii aveau de gand sa necajeasca o vulpe care isi facuse vizuina acolo. Cum aceasta i-a pacalit si a scapat cu fuga, au fost curiosi sa vada totusi ce se ascunde in culcusul ei. Asa au gasit banii pe care i-au impartit .

Cei trei amici au 11 ani si isi petrec majoritatea timpului impreuna.

Duminica, ei au plecat sa se joace intr-o padure de la marginea satului Ocolisu Mic. Nu stiau ca vor deveni eroii unei intamplari pe care si-o vor aminti toata viata. Unul dintre ei a fost cel curios sa vada ce se afla in vizuina unei vulpi si asa a dat peste comoara.

Pustii au incercat sa imparta in mod egal kosonii, 140 la numar. Cum nu au putut sa faca asta pe ultimul l-au aruncat in padure.

Unul dintre copii spune: "Si unul nu ne-o iesit si l-am aruncat in padure, si unul l-am pierdut pe aici cand am fugit sa mergem acasa."

Bucurosi, copiii s-au intors acasa cu o mica avere. Pe piata neagra pretul unui koson porneste de la cel putin 2000 de euro. Cand le-au povestit totul parintilor, acestia au inteles ca nu e de gluma. Desi provin din familii modeste, oamenii nici n-au vrut sa auda de pretiosii kosoni.

In comuna vestea s-a raspandit repede iar unii dintre localnici, mai hatri, s-au pus deja pe glume.

Localnic: "Cineva o fost pacalit de vulpe, cine nu se stie......"

Emil Tamasoiu, invatator: "Acesti copilasi impreuna cu parintii lor au facut un gest extraordinar, merita o recompensa extraordinara din partea statului roman".
Autoritatile spun ca cei 140 de kosoni descoperiti de copii sunt probe intr-un dosar mai amplu.

Detector metale Golden Mask 4 - Teste adâncime și discriminare

$
0
0
Acesta este cel mai recent model conceput pentru a satisface cerintele curente in detectarea metalelor, Golden Mask 4 se bazează pe platforma lui Golden Mask 3 atât de mulți dintre cei ce sunt familiarizați cu panoul de control și caracteristicile sale. Acest nou model a fost acordat la 18 kHz și o noua electronica a fost proiectata cu scopul de a face GM4 foarte sensibil la tinte mici, împreună cu capabilități de adâncime ușor stimulate față de modelele anterioare.



Ca întotdeauna angajamentul Goldenmask a fost întotdeauna pentru a oferi clienților un aparat de înaltă performanță la un preț foarte rezonabil și, în cele mai multe cazuri, un caiet de sarcini mult mai mare in comparatie cu produsele concurente.




Panoul de control

Dupa cum puteti vedea totul este foarte intuitiv si usor descifrabil, potențiometre au o actiune amortizată și simt de calitate.

Adancimea (Power level) : Nivelele maxime vor produce interferente de semnal, acesta este punctul maxim de adancime al detectorului.

Frecventa audio (Audio Freq) : aici se poate schimba tonul audio auzit, functioneaza cu modul de discriminare si cu modul pentru "toate metalele"

Calibrarea solului (Ground Balance) : Acest control se ajusteaza in functie de mineralizarea solului.

Discriminarea metalelor (Disc Level) : Ajustabila intre 1,5 si 2 pentru a elimina fierul.

Comutatoare

- Auto / Man schimba intre calibrarea solului automata sau manuala.
- Audio / Multi Tone schimba intre modul cu tonuri audio pentru discriminarea metalelor sau modul "toate metalele"









In varianta Pro, Golden Mask 4 are ca avantaj major viteza de recuperare, ce il pozitioneaza printre detectoarele mai avansate ce pot opera in zone foarte polulate sau cu gunoaie. Acest detector funtioneaza cu o bobina ce are o raza lunga de detecctare (Dublu D) ce imbunatateste foarte mult perforamanta aparatului pe soluri mineralizate, in timp de geometria bobinei de detectare permite o mai buna penetrare a solului. Golden Mask 4 este fabricat din componente si materiale ce ofera o durata de viata indelungata a detectorului.



Caracteristici principale

Golden Mask 4 PRO este disponibil cu o bobina de 10"x9" (26cm.x23cm.) cu design deosebit oferă stabilitate mecanică și termică mai bună; Aceasta dimensiune este optimă - adancime cu +25 30% mai buna, dar cu separarea semnalelor la fel ca bobine de căutare mici.
Un cablu special, făcut din materiale de înaltă calitate și cu un scut comun, concepute pentru a asigura rezistență mecanică si durata mai mare și de viață a bobinei
Carcasa rezistenta cu un echilibru perfect al greutatii.
- Maner rezistent
- Tija formata din 3 piese
- Tija inferioara fabricata din carbon
- Incarcator conceput special pentru Golden Mask
- Garantie de 5 ani a componentelor.

Specificatii

Frecventa de operare – 18 kHz
Modul de detectie – bazat pe miscare
Calibrarea solului automata
Discriminarea metalelor prin tonuri audio
Scala ajustabila de discriminare
Adancime de detectie ajustabila
Componente electronice reconcepute, combinand productivitatea si sensibilitate marita.
Incarcator - caseta de baterii reancarcabile 1,2V AA / 1000 mAh
Operarea detectorului cu un o singura incarcare: minimum 20 ore.
Indicator cu becuri LED pentru baterie scazuta
Mufa casti audio

Sura informatiilor si alte detalii găsiti aici: detectoare-metale.ro .

Golden King, un smart detector de metale

$
0
0
Golden King de construcție turcească, dezvoltat de inginerii Nokta cu o tehnologie avansată, este echipat cu caracteristici noi, nemaîntalnite la nici un alt detector. Aceste caracteristici permit utilizatorilor să obțină rezultate mai precise și mai clare în timpul căutărilor lor subterane și explorărilor, hardware-ul sistem unic oferă utilizatorilor posibilitatea de a lucra în mod convenabil în orice medii și condiții, fără a fi nevoie de alte echipamente.



Una dintre cele mai importante caracteristici pe care Golden King le oferă utilizatorilor săi este existent a două interfețe ale ecranului de căutare. Ambele interfețe, numite “GENERAL SEARCH"și ,,DIGITAL GAUGE SEARCH" sunt proiectate în calitate vizuală digitală nedisponibilă la nici un alt detector anterior.



CĂUTARE GENERALĂ (GENERAL SEARCH)

În această interfață complet digitală, puteți vizualiza toate mișcările în timp real, precum și obținerea datelor despre semnal (cum ar fi forța, adâncime, discriminarea) de pe ecranele SCOPE, RADAR and RAPORT.

ECRAN SCOPE

Acest modul oferă, în timpul căutarii cu Golden King, posibilitatea să urmați convenabil puterea semnalului țintă în timp real. Cu acest ecran, puteți găsi cu ușurință cel mai înalt punct din centrul semnalui și analiza graficele de semnal ale tintelor metalice, cât și ale cavitățile.

ECRAN RADAR

Datorită acestui ecran,în timp ce urmariți modul în care sistemul prelucrează, puteți obține, de asemenea, informații despre țintă. A se vedea modul în care ecranul iși modifică culoarea atunci când detectează un metal sau un semnal de cavitate.
Ecranul radarului devine roșu langă semnalele de metal și albastru la semnalele de cavitate, și furnizează informații inițiale despre cum poate fi folosit obiectivul. Ca rezultat, puteți căuta și explora mai repede.

ECRAN RAPORT

Acest ecran raportează datele inițiale obținute de la semnalul țintă și următoarele procese folosite de către utilizator în interfața de căutare. Modulul REPORT Screen nu ofera doar date despre semnalul țintă, dar, de asemenea, ghidează utilizatorul cu privire la avertismentele și lucrurile care urmează să fie efectuate după. REPORT Screen va fi partenerul dumneavoastră, care vă oferă datele de care aveți nevoie și verifică acțiunile tale în timpul căutărilor ca un adevarat expert.



CĂUTARE CU MĂSURARE DIGITALĂ (DIGITAL GAUGE SEARCH)

Această interfață este proiectata avand in vedere obiceiurile utilizatorilor cu experienta. Cu interfață digitală, Golden King ofera utilizatorului posibilitatea de a căuta, în conformitate cu gusturile și preferințele sale.. Toate datele furnizate în interfața General search sunt reprezentate cu indicii în această interfață. Ecranele de domeniul de aplicare și de rapoarte în interfața căutare generală sunt, de asemenea, prezente în această interfață cu efecte vizuale diferite.


ECRAN SCOPE

În timpul căutărilor, cu detectorul ,,GOLDEN KING’’, puteți urmări cu ușurință puterea semnalului țintă de pe ecran în timp real. Diferită de GENERAL SEARCH, în ecranul DIGITAL GAUGE SEARCH puteți vizualiza cel mai înalt punct al semnalului țintă cu indicatorul. Cel mai înalt nivel al indicatorului reprezintă centrul de semnal țintă


METAL SECTION POINTER

În acest ecran, puteți vizualiza informațiile de discriminare: cum ar fi metale feroase sau neferoase, aliaje, oțel sau aur, etc cu ajutorul indicatorului digital, precum și recunoașterea metalelor care sunt unul lângă altul, rezultate pe ecran. În același timp, puteți determina punctele semnalului țintă, în care accesați sau ieșiți din subteran, urmând mișcarea indicatorului și valorile numerice de mai jos.


CAVITY SECTION POINTER

În acest ecran, puteți urmări semnalele cavitații și citi, de asemenea, valoarea semnalului numeric. Datorită indicatorului cavitați, confuzia de date este eliminate, fiind ușor accesibilă. La fel ca indicatorul de metal, puteți determina punctele semnalului cand ați intrat sau ieșit din subteran, urmând mișcarea cursorului secțiunea și valorile numerice de mai jos.



REZULTATUL 3D IN TIMP REAL

Golden King este echipat cu tehnologie de neegalat de către orice alt sistem din lume. Caracteristica cea mai izbitoare a sistemului este functia 3D de procesare a semnalului, pe care nici un alt detector nu a realizat-o până în prezent. Până acum, toate sistemele 3D încărcau imaginea cea mai potrivită pentru valoarea tensiunii obținute din subteran și să dea un grafic de tensiune a semnalului. Aceste grafice sunt încărcate în sistem la stadiul de producție, atunci sistemul va încerca să exprime milioane de posibilități de câmp cu acest număr limitat de fotografii. Aceste imagini lasă multe ținte fără raspuns și sunt, într-adevăr, departe de realitate.

Contrar tuturor acestor sisteme, departamentul de inginerie de la Nokta a lansat cu tehnologie digitală de procesare a semnalului în 3D în timp real. După cum se vede în imaginile eșantioane, Golden King afișează pe ecran graficul 3D a semnalului țintei în timp real. Pe ecranul de lângă grafic, se prezintă informașii detaliate și discriminarea semnalului țintă. Puteți roti ecranul pentru a afișa rezultatul prin folosirea tastaturii și a analiza din unghiuri diferite, puteți salva aceste imagini și vizualiza din nou ori de câte ori doriți.



DISCRIMINAREA METALELOR SI DETECTAREA CAVITAȚILOR

Golden King are o caracteristică superioară de discriminare a metalului. Clasifică metalele neferoase ca: aliaj, otel, neferoase și aur. Acesta detectează, de asemenea, două metale diferite în picioare unul lângă altul și le afișează alături de valorile procentuale lor pe ecran. Cu caracteristica de detectare a cavitatăților, se poate detecta în spații închise, cum ar fi peșteri, pivnițe, tuneluri, precum și camere, și alte locuri ascunse în subteran nu vor mai fi secrete. Golden King detectează, de asemenea, metale în cavități. Când detectează un metal într-o cavitate, aceasta atrage Graficul 3D atât a cavității și a metalului, și arată rezultatul în valori procentuale pe ecran.





TEHNOLOGIE D.I.S.S

Calitatea semnalului obținut de la sol și prelucrarea acestuia este determinată de claritate și stabilitate. Toate detectoarele și bobinele sunt afectate negativ de factorii climatici și de mediu. Tehnologia DISS filtrează efectul, ca urmare a acestor factori, și crește calitatea semnalului. Acesta vă permite să căutați neîntrerupt prin verificarea solului în mod constant.

SETĂRILE DE SENSIBILITATE

Este greu pentru a obține rezultate precise în zonele în care solul are un nivel ridicat de mineralizare și de densitate magnetică. Aceste condiții nefavorabile fac utilizarea dispozitivului mai greu pentru toți utilizatorii de detectoare. În cazul lui Golden King, nivelul de sensibilitate poate fi ajustat. Pe baza condițiilor din zona de căutare, sensibilitatea poate fi scăzută sau ridicată. În acest fel, puteți bloca interferențele și a obține rezultate mai precise și mai clare.

SISTEM DE OPERARE LINUX

Golden King, detector de metale foloseste tehnologia Linux. Sistemul de operare Linux poate fi utilizat pe toate platformele de calculatoare, fără complicații. Sistemul de operare Linux, care are un vast suport de hardware, lucrează în acord complet pe aproape orice platformă, inclusiv sisteme încorporate, notebook-uri, servere, stații de lucru, telefoane inteligente și desktop-uri.

RESPINGEREA METALELOR FEROASE

Ar putea fi o mulțime de obiecte feroase, în zonele în care se efectuează căutări. Prin activarea "Ferrous Reject" caracteristică a Golden King, puteți activa detectorul de a nu reacționa la semnalele provenite de la obiecte feroase. În acest fel, obiectele feroase nu interferează cu sistemul și veți obține rezultate mai precise și mai clare.

ECRAN 7 " TFT

Golden King are o rezolutie Înalta de 480x800 cu ecran TFT . Rezoluția sa ridicată vă permite să vedeți detaliile de pe ecran mai clar. De asemenea, cu acest afișaj de înaltă rezoluție, nu ratați nici un detaliu atunci când utilizați aparatul foto noaptea.

MODUL SOARE (SUN)
Acest modul este folosit atunci când lumina soarelui este intensă și vizibilitatea ecranului este afectată. Modul soare pot fi folosit în toate interfețele de meniu de detectorul de metale Golden King. Se face citirea mai ușoară și vizualizarea chiar și sub lumina intensă a soarelui.




CAMERĂ VIDEO CU VEDERE DE NOAPTE

Această cameră video cu vedere de noapte poate captura imagini la 30 de metri sub apă sau pe uscat și are claritatea ecranului foarte mare. Puteți înregistra clipuri video chiar și în întuneric, salvați-le și urmăriți-le ulterior. Cu această cameră video puteți vedea cu ușurință locuri, cum ar fi pesteri, tunele, pivnițe, puțuri, la mare, lacuri etc, fără a fi nevoie să introduceți.

Cu sistemul folosit de Golden King Plus puteți face și o fotografiere a pământului și subacvatic de înaltă calitate:

Plus medii, cum ar fi la mare, în lac, tunele, pivniță, trecând prin pestera umplută cu apă, nu va rămâne ascunsă și inexpugnabilă pentru tine. Prin urmare toate condițiile dificile nu vor avea un impact negativ asupra investigațiilor dumneavoastră. Nici o investigație sau de excavare nu va rămâne neconcludentă. La sistemul Golden King Plus, cunoștințele și calitatea DVD a imaginii sunt utilizate la cel mai înalt nivel.

Camera cu un sistem de viziune de noapte are capacitatea de a face filmări de înaltă calitate pe terenuri subacvatice până la adâncimea de 30 m, precum și fotografii în medii întunecate ușor. Camera vine cu 30 m de cablu pentru a o folosi în orice profunzime cu ușurință. Cu posibilitatea de monitorizare a sistemului de înregistrare, în același timp, veți avea posibilitatea de a împărtăși mai târziu, aceste imagini cu prietenii tăi și cunoscători ai subiectului. Deci, nu numai ca vei avea radarul cel mai avansat din noua generație procesor Golden King, dar te bucuri și de cercetare. Veți fi capabil de a urmări și de a face anchete minuțioase în mare sau lac, care altfel ar putea fi doar de scufundări cu oxigen.

Procesor "Radar de Aur’’este unul dintre punctele forte din investigațiile dumneavoastră.

SENZOR DE GAZ

Golden King detectează metanul, un gaz periculos pentru sănătatea umană, în locuri închise, cum ar fi pesteri, pivnițe, puțuri, etc tuneluri Dacă există metan în zona în care utilizatorul caută, sistemul detectează instantaneu și notifică utilizatorul pe ecranul de avertizare.

SUPORT ÎN 10 LIMBI STRĂINE

Golden King se poate utiliza în 10 limbi străine. Odată ce limba este selectată, toate meniurile sistemului sunt afișate în limba respectivă. În acest fel, utilizatorul poate opera sistemul de ușor și confortabil.

Acum toate Detectoarele de la Nokta includ un RS Pinpointer GRATUIT. Cu noul RS PINPONTER câstigati timp pentru cautarile efectuate.



Sursa informatiilor și alte detalii gasiti aici: detectoare-metale.ro .

Detectorul de metale Nokta Golden Gate 3D Plus, cu sistem de operare Linux

$
0
0
GOLDENGATE PLUS 3D transforma utilizarea obisnuita a detectoarelor de metale intr-o experienta unica. Este primul detector de metale din lume care face asocierea intre tinta si semnal-forma si semnal-dimensiune in timpi reali. GOLDENGATE PLUS 3D has a built-in GPS. re un receptor GPS incorporat. O alta caracteristica oferita alaturi de GPS este tehnologia de urmarire TRACKING D.I.S.S., dezvoltata recent.



GOLDENGATE PLUS 3D separa metalele detectate in 3 grupuri diferite: Aur/Neferoase, Feroase si Fier/Aliaje si ofera rezultatul instant. Pentru prima oara, toate aceste tehnologii sunt valabile intr-un singur detector de metale multumita inginerilor firmei NOKTA. Detectorul de metale GOLDENGATE PLUS 3D vine cu un meniu in 10 limbi, setari de cautare predefinite si teme personalizabile, oferind utilizatorilor acestuia operatiuni de cautare mai placute.



ASOCIERE SEMNAL-DIMENSIUNE / ASOCIERE SEMNAL-FORMA

GOLDENGATE PLUS 3D asociaza semnalul obtinut de la tinta cu dimensiunile acesteia (lungime – latime). Bazandu-se pe unghiul tintei subterane, detectorul va afisa dimensiunile in centimetri pe diagrama ecranului tridimensional de rezultate. Utilizatorul va afla aria de cautare si dimensiunile tintei urmarind aceste date.

GOLDENGATE PLUS 3D poate afisa graficul tridimensional al semnalului detectat instant. Arata tintele echilaterale folosind cercuri si forme sferice iar pe cele lungi prin forme dreptunghiulare.

INDICATORUL DE ADANCIME

GOLDENGATE PLUS 3D indica utilizatorului adancimea tintei detectate in centimetri pe bara de adancime prezenta pe ecranul tridimensional de rezultate.
Ecranul tridimensional satisface toate asteptarile unui utilizator de detector de metale intr-un singur ecran. Separarea, Adancimea, Dimensiunile si Graficul tridimensional al tintei ofera utilizatorului rezultate detaliate si exacte. Detectati diferenta cu GOLDENGATE PLUS 3D.



MODURI DE CAUTARE
Exista 5 moduri automate predefinite de cautare. Fiecare mod este selectat in functie de structura solului ariei de cautare. Dispozitivul va ajusta automat toate setarile necesare si le va pregati de cautare. Aceste moduri sunt: Cautare generala, Cautare la adancime, Mineralizare ridicata, Metal “nevaloros” si modul Plaja. In plus, nivelurile de sensibilitate Threshold si RX ale fiecarui mod de cautare pot fi personalizate si salvate de catre utilizator.


SETARE SOL
GOLDENGATE PLUS 3D seteaza mai repede si mai exact




SETAREA SENSIBILITATII ( THRESHOLD si RX GAIN)
Este dificil sa obtii rezultate precise in zone unde pamantul are un nivel ridicat de minerale si densitate magnetic. Aceste conditii nefavorabile ingreuneaza tuturor utilizatorilor de detectoare folosirea acestora. Cu GOLDENGATE PLUS 3D, nivelul de sensibilitate poate fi ajustat. In functie de conditiile zonei de cautare, sensibilitatea poate fi scazuta sau crescuta. GOLDENGATE PLUS 3D ia in considerare sensibilitatea cautarii.

SEPARAREA
GOLDENGATE PLUS 3D ofera instant utilizatorului informatii cu privire la discriminarea si identitatea metalului detectat. Aparatul dispune si de o setare de discriminare ce poate fi schimbata de catre utilizator. Prin aceasta setare , utilizatorul va selecta metalele care doreste sa fie detectate ca fiind feroase si cele ca fiind neferoase. Una din cele mai importante caracterisitici ale GOLDENGATE PLUS 3D este viteza de recuperare. GOLDENGATE PLUS 3D poate detecta metale feroase si neferoase situate in apropiere unele de celelalte urmand sa le separe pe fiecare in parte in ecranul de cautare

GPS si TRACKING (URMARIRE)
Utilizatorii GOLDENGATE PLUS 3D pot afla si salva coordonatele zonei in care executa cautarea, la fel si altitudinea la care se afla si viteza de cautare. Pot obtine informatii detaliate despre zona respectiva cum ar fi caracterisitici geografice, istoria locului, etc introducand coordonatele in aplicatii (Google Earth®, Yahoo Maps®) prezente pe internet sau in computere. Nu exista riscul de a va pierde cautand ceva pierdut.

TRACKING (URMARIRE)
Hartile utilizatorului pot fi create cu ajutorul operatiei TRACKING a dispozitivului GOLDENGATE PLUS 3D. Pot fi salvate hartile zonelor de cautare si informatii despre locul in care a fost utilizatorul, unde s-a oprit si a cautat si cat de departe a ajuns acesta. Aceasta optiune va ofera posibilitatea de a reveni la una din zonele salvate. GOLDENGATE PLUS 3D ii aminteste utilizatorului cand si de ce s-a oprit. Cautarile devin mai usoare iar zonele de cautare nu se uita niciodata multumita optiunii de urmarire

TEHNOLOGIA D.I.S.S.
Meritul calitatii semnalului din pamant este determinat de claritatea si stabilitatea acestuia. Toate detectoarele si bobinele de cautare sunt afectate negative de catre factori climatic si atmosferici. Tehnologia D.I.S.S. filtreaza efectul ca rezultat al acestor factori si creste calitatea semnalului. Iti permite sa cauti neintrerupt verificand solul constant. Inginerii firmei NOKTA care au inventat aceasta noua tehnologie folosesc D.I.S.S. la toate dispozitivele create de ei.



DSP- Digital Signal Processing (procesarea digitala a semnalului)
Tehnologia detetctorului de metale GOLDENGATE PLUS 3D este alimentata de 4 procesoare. Poate procesa semnal mult mai rapid si mai eficace multumita unui procesor secund care functioneaza la o viteza de 216MHz si care are un Floating Point DSP si un ADC de 16 biti. Informatiile ii sunt oferite utilizatorului cu rapiditate fara a ingreuna functionarea sistemului.



SISTEM DE OPERARE LINUX
GOLDENGATE PLUS 3D foloseste tehnologia LINUX. Sistemul de operare LINUX poate fi folosit pe toate platformele de computer fara complicatii. Sistemul de operare LINUX, cu un support enorm al hardware-ului, functioneaza cu mare success in toate platformele cu sistem incorporat, notebook-uri, desktop-uri, servere, statii de lucru si smartphone-uri.

ECRAN TFT DE 5,7” (14cm)
Pentru GOLDENGATE PLUS 3D a fost folosit un ecran VGA (640x480) de inalta calitate. Acest ecran de inalta rezolutie face utilizarea GOLDENGATE PLUS 3D mai usoara si mai distractiva. Totul se vede mai clar cu GOLDENGATE PLUS 3D.

TEME
Era personalizarii detectoarelor de metale a inceput! Utilizatorii pot ajusta interfetele GOLDENGATE PLUS 3D, tonurile de functionare si cautare, si optiunea accelerometrul care regleaza pozitia bobinei de cautare fata de sol.

INREGISTRAREA DATELOR
GOLDENGATE PLUS 3D salveaza hartile de urmarire, coordonatele gps-ului, si graficele tridimensionale in memorie. Cautarile effectuate cu GOLDENGATE PLUS 3D nu vor fi uitate niciodata.!

SUN MODE
Optiunea SUN MODE este folosita cand lumina soarelui este foarte puternica si afecteaza ecranul. Optiunea poate fi folosita pe orice interfata a GOLDENGATE PLUS 3D. “Face cititul si vizualizarea mai usoare in conditii de luminozitate excesiva.”

MENIU IN 10 LIMBI
GOLDENGATE PLUS 3D dispune de 10 limbi: Engleza, Turca, Germana, Franceza, Spaniola, Rusa, Bulgara, Greaca, Araba si Persa..

Sursa informatiilor si alte detalii gasiti aici: detectoare-metale.ro

Comoară descoperită la Mânăstirea Sfântul Nicolae

$
0
0
Noi artefacte si constructii ecleziastice, vechi de aproape jumatate de mileniu au fost gasite de arheologii ieseni intr-o celebra manastire situata la marginea orasului Iasi, scrie bzi.ro.


"Pe 30 mai 2014 am reusit sa scoatem la iveala noi descoperiri importante la Manastirea Sfantul Nicolae de la Aroneanu. Astfel, in cripta de piatra pe care am gasit-o acum cateva zile, in zona pronaosului, au fost gasite obiecte de podoaba din aur si o moneda. Este vorba de nasturi, inele, cercei sau obiecte de genul celor care se aplica pe haine. Deocamdata nu putem spune cu exactitate despre ce este vorba! Este foarte probabil ca acestea sa fie din secolul al XVI-lea si sa fi apartinut celor care au fost inmormantati aici. Urmeaza sa facem cercetari amanuntite, inclusiv antropologice. Atentie, nu vorbim de obiecte care sa fi apartinut ctitorilor acestui lacas de cult", a mentionat arheologul medievist Stela Cheptea, coordonatorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana Iasi din cadrul Academiei Romane.


Alaturi de colaboratorul Bobi Apavaloaie, acesta a scos la iveala informatii valoroase despre realizarile unor mari domnitori ai Moldovei. De reamintit ca, acum o luna si jumatate, la Manastirea Aroneanu, în apropierea locului în care domnitorul Alexandru Lapusneanu, tatal natural al lui Aron Voda, construise asa-numita "Manastirea de la Greci", datata intre anii 1593-1594, au demarat cercetari istorice importante. Atunci, aici au fost gasite oseminte ale unor vechi calugari greci, chiar de la Muntele Athos. Intre timp, au aparut noi date.

Dupa aceste descoperiri, recent, au iesit la iveala si sase cripte din piatra sau cavouri din piatra. Mai mult, am gasit si o alta cripta mai noua, din caramida in care se aflau schelete umane. Peste toate, a iesit la iveala si vechea catapeteasma a bisericii, din timpul domniei lui Aron Voda. Conform datelor istorice oficiale, monumentul a fost ridicat de Aron Voda Tiranul, cu materiale pregatite de domnul anterior, Petru Schiopul. Este ultima ctitorie a unui domn din stirpea Musatinilor.

Sanctuar antic roman, descoperit în Franța

$
0
0
În regiunea Picardia din nordul Franței, aproximativ la 35 de kilometri nord de Paris, în orașul Pont-Sainte-Maxence, arheologii au descoperit un sanctuar antic roman datând din secolul II, care nu are echivalent în Galia Romană.

Acest sanctuar, care are dimensiunile 70 de metri pe 105 de metri, are două pavilioane mici în partea din spate, din care au rămas doar temeliile. În centru, credinciosii puteau accesa, prin intermediul unei scări din față, o platformă zidită.

Aici, în inima sanctuarului, vechii romani ar fi dorit sa ridice statuia unei divinitati.


Arheologii au descoperit mai multe elemente de opera de arta in interiorul sanctuarului, inclusiv sulițe tocite și obiecte din marmură.

Intrarea la sanctuar avea o fațadă monumentală, ce măsura 10 de metri înălțime și 70 metri lungime, fiind o structură excepțională pentru Galia Romana. Această fațadă era formată din 13-17 arcade, peste care romanii au surmontat o entablatură și, în mod excepțional, o friză care ar trebui să includă o dedicație scrisă cu litere de bronz.

După câteva decenii de la ridicare, fațada s-a prăbușit deodată, probabil din cauza unui defect în fundație, dar și din cauza pantei terenului, rupându-se in mii de fragmente.

Arheologii intentioneaza sa studieze aceste fragmente pentru a restabili treptat aspectul original al sanctuarului.

Ornamentația, uneori colorată, dezvăluie decoratiuni sculptate: meandre grecesti, frunze, animale, dar și personaje mitice, cum ar fi Venus, Apollo sau Jupiter.

În cadrul antablamentului, friza este decorată cu zeități din Pantheonul greco-roman, cum ar fi o Venus ghemuită alături un bust de femeie în vârstă. Această sculptură amintește un episod din Odiseea lui Homer, când, dupa o aventura cu Marte, soția lui Vulcan s-a retras în pădure. O femeie în vârstă a trădat locația zeilor, care au găsit-o pe sotia lui Vulcan. Pentru a o pedepsi, Venus ar fi prăvălit peste bătrâna o stâncă.


În partea de sus a fațadei, una dintre caracteristicile cele mai remarcabile este un decor cu capete monumentale, care sunt de trei ori mai mari decât dimensiunea chipurilor umane, cu părul și ochii complex realizate si probabil care au fost ornate cu pietre colorate. Printre acestea se regăseste chipul lui Jupiter și o serie de grifoni, cu aripile întinse, care stau pavază de-a lungul sculpturii neterminate a zeului.

Muzeografi care încurajează detecția de metale

$
0
0
„Trebuie să recunoaştem că activitatea acestor oameni, care pornesc la cercetarea diferitelor zone din judeţ cu ajutorul detectoarelor de metale, poate ajuta foarte mult munca muzeografilor, ce pot afla astfel despre noi locuri unde de secole stau îngropate adevărate comori arheologice“, spune directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, citat de Monitorul Expres.

Cel puţin două descoperiri arheologice importante sunt rodul cercetărilor unor arheologi amatori care, din pasiune, iau pulsul pămîntului cu detectoarele de metale, pe urmele vechilor civilizaţii. Ultimele descoperiri făcute de fraţii Fănel şi Florin Şerban, cei doi căutători care au adus în premieră în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie obiecte extrem de valoroase din epoca fierului (anii 1500 î, Hr), i-au îndemnat pe istoricii din conducerea Muzeului Judeţean de Istorie şi de la Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, să încurajeze activitatea detectoriştilor. Directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, a declarat ieri că o astfel de activitate, făcută în limitele legii, este benefică chiar şi pentru muzeografi şi arheologii muzeului.


„De aceea, la muzeu vom lua cîteva decizii care să deschidă uşa acestor oameni, care oricum au obligaţia de a aduce la muzeu tot ceea ce descoperă, măsuri care să conducă la recompensarea pasiunii, dar şi la crearea unui spaţiu unde ei să se poată întâlni pentru a schimba păreri şi chiar de a expune obiectele găsite“, a declarat Pepene.

Un pumnal unic, foarte valoros

Descoperirile pe care le-au făcut în ultimele luni cei doi fraţi, oameni extrem de pasionaţi de arheologie şi care studiază mult înainte de a porni pe teren, s-au dovedit a fi extrem de valoroase. Ei au scos la lumină obiecte care dovedesc existenţa unor aşezări despre care nu se ştia că s-ar fi aflat pe teritoriul judeţului. Mărturiile dezgropate atestă că pe aceste locuri au trăit vechii daci. „Într-o necropolă pe care cei doi fraţi Şerban au descoperit-o recent s-au găsit fibule, obiecte folosite la harnaşamentul cailor, paftale, dar şi un pumnal dacic, folosit la ritualurile religioase, care este primul de acest fel descoperit pe raza judeţului. Un astfel de pumnal a fost identificat în mîna lui Decebal, în scena sinuciderii regelui dac din basorelieful de pe Columna lui Traian. Aceste obiecte provin din sec. II î.Hr şi au fost deţinute, cel mai probabil de militari. Acum, pe o rază de câteva sute de metri pătraţi, au fost descoperite mai multe morminte, lucru care vorbeşte şi despre faptul că exista o ierarhie clară în acea comunitate de militari. Deocamdată nu există semne că în acel loc ar fi existat şi o aşezare, dar este posibil ca cercetările viitoare să aducă noi surprize“, a declarat şi muzeograful Lucica Savu. Cei doi „detectorişti“ braşoveni au avut o primăvară foarte bogată în descoperiri, ei scoţând din pământ, în ultimele luni, adevărate comori care urmează acum să fie cercetate de specialişti. Printre descoperirile lor se numără şi numeroase unelte, podoabe sau obiecte de cult, care au fost datate ca aparţinând epocii fierului. Printre acestea se numără şi patru verigi din aur, decorate cu brăduţi, dar şi un topor şi un vârf de suliţă datînd din prima epocă a fierului (circa anii 1.500 î.Hr.).



„Muzeul s-a mişcat mai repede ca SMURD-ul“

Fraţii Şerban spun că până în urmă cu câteva luni, când veneau la Muzeul de Istorie cu câte o descoperire, erau întâmpinaţi de uşi închise sau de refuzuri. Un fel de „de ce ne deranjaţi în timpul pauzei de masă“. De câteva luni, de când muzeul este condus de Nicolae Pepene, lucrurile s-au schimbat radical, spun arheologii amatori, fericiţi că au găsit o deschidere totală spre activitatea lor. „Cînd am descoperit aceste obiecte, cei de la muzeu s-au mişcat mai repede ca SMURD-ul. Imediat ce am dus la muzeu artefactele dezgropate, cercetătorii de la muzeu au venit în zona unde am făcut descoperirile, au început săpăturile şi au scos la lumină şi alte lucruri. Este o schimbare de atitudine pe care o salutăm“, a spus Florin Şerban.

Necropola găsită de cei doi braşoveni va fi declarată sit arheologic

Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, George Mitran, a declarat că deja a trimis la Bucureşti întreaga documentaţie pentru declararea ca sit arheologic a zonei unde a fost descoperită necropola dacică. „Conform legii, activitatea acestor «detectorişti» se poate desfăşura fără oprelişti, cu condiţia ca ei să nu caute în zonele declarate deja situri arheologice, iar obiectele găsite să fie predate muzeelor în cel mult 72 de ore de la descoperire. Ceea ce au descoperit cei doi fraţi Şerban pe raza judeţului nostru sunt lucruri foarte valoroase şi cu mare importanţă istorică, obiectele găsite de ei urmând a-şi găsi locul firesc în expoziţia Muzeului Judeţean de Istorie. Noi, ca apărători ai patrimoniului naţional, am întocmit documentaţia necesară pentru ca respectivele descoperiri să intre în cercetarea Comisiei de Patrimoniu de la Ministerul Culturii, iar apoi zona să fie declarată sit arheologic protejat, unde doar arheologii profesionişti vor putea face săpături. Prin Ordin de Ministru zona respectivă va fi declarată foarte curând sit arheologic“, a precizat George Mitran.

În Braşov există înregistrate 60 de detectoare de metale

Inspectorul de Poliţie Angel Istrate, de la Poliţia Patrimoniu din cadrul IPJ Braşov, a amintit că orice pasionat de arheologie care deţine un detector de metale trebuie să-l înregistreze la Poliţie înainte de a-l folosi. „Noi nu avem nimic cu cei care au o asemenea pasiune şi o desfăşoară în limitele legale. În judeţul Braşov există la această oră 60 de detectoare de metale înregistrate la Poliţie. Cei care au asemenea detectoare şi NU le-au înregistrat sau cei care le folosesc la MAI PUȚIN de 500 de metri de siturile arheologice declarate, ori cei ce NU se conformează să depună obiectele descoperite în cele trei zile prevăzute de lege, trebuie să ştie însă că vor avea parte de TOLERANȚĂ ZERO din partea noastră şi se vor alege cu dosare penale“, a precizat inspectorul Angel Istrate, citat de Monitorul Expres.

Extragerea monedelor din comoară se face în public la britanici

$
0
0
Cercetarile asupra descoperirii secretelor celui mai mare tezaur din lume de monede celtice este elementul central al unei noi expoziții de la Muzeul Jersey. Conservatorul Neil Mahrer și echipa sa lucrează într-o mare cameră de sticlă, la vederea publicului. Lucrarile de curațire si desrindere din tezaur a monedelor sunt de asemenea afisate printr-o transmisiune în direct audio-video in sala de proiectie a muzeului.






Este de așteptat să dureze aproximativ trei ani aceasta munca de separare a monezilor si a altor bijuterii incluse in comoara: "Se lucreaza asupra tezaurul șase zile pe săptămână. Veți putea vedea cum scoatem monedele, cum le tratăm pentru a îndepărta coroziunea si cum folosim uneltele de mână. Dacă vom descoperi in tezaur noi obiecte din aur, vom anunta aceasta prin actualizări pe Facebook și Twitter", au anuntat cercetatorii.


Obiectele de aur și argint, precum și monedele din tezaur, sunt considerate a valora aproximativ 10 milioane de lire sterline. Tezaurul a fost descoperit de doi entuziaști detectoristi de metale și se estimeaza că ar conține aproximativ 70.000 de monede, desi initial s-a crezut ca este vorba doar depre 30.000-50.000 monede si nu se stia că printre monede se află si bijuterii antice din aur. Coroana regală a pretins dreptul de proprietate asupra tezaurului, descoperit de Reg Mead și Richard Miles într-un câmp din Grouville.

Comoară de 161 monede otomane, descoperită în Albești, Constanța

$
0
0
Doi detectoristi au descoperit mai multe monede otomane pe care le-au predat Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti.


Corneliu Vîrvărei şi Valeriu Bacu, de câte ori au timp, iau la pas câmpurile din comuna Albeşti, înarmaţi cu un detector de metale.


Aşa au descoperit un adevărat tezaur: 161 de arginţi otomani. Fără să stea prea mult pe gânduri, oamenii au dus comoara la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, spre dezamăgirea muzeografilor locali, mai arata televiziunea Digi24.

„Descoperim în Constanţa şi ducem la Bucureşti sau descoperim la Timişoara şi ducem la Bucureşti, în cazul ăsta facem în Bucureşti un depozit mare de astfel de descoperiri şi plecăm toţi din judeţele noastre, plecăm toţi să ne căutăm istoria la Bucureşti”, a afirmat Gabriel Custurea, director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.


Conducerea Muzeului de Istorie din Constanţa e convinsă că arheologii amatori au preferat să ducă monedele în Capitală cu gândul la profit, deşi ar fi fost recompensaţi şi dacă ar fi lăsat comoara la Constanţa.

„Ei le-au adus la Bucureşti pentru că au considerat că aici ar avea o vizibilitate mai mare, urmând să fie admirate şi de turişti străini”, a apreciat Cristiana Tătaru, muzeograf la Muzeul de Istorie din Bucureşti.


Cei 161 de arginţi, fiecare cântărind 27 de grame, vor fi evaluaţi de specialiştii din Capitală în următoarele săptămâni. Iar potrivit legii, cei care i-au găsit vor primi din partea muzeului o sumă echivalentă cu 45% din valoarea tezaurului, în termen de un an.

Albești (turcă Akbaș ) este un sat în partea de sud a județului Constanța, în Podișul Negru Vodă, pe malul stâng al pârâului Albești. Prima atestare a localității Albești datează de pe vremea stabilirii pe acest teritoriu a populației turcești din Crimeea în anul 1856 și a purtat până în anul 1924 denumirea turcească Sarighiol, și era formată din două colonii turcești (una spre Est care se numea Sarighiol și alta spre Vest, care se numea Acbași). Ulterior, populația dominantă era alcătuită din germani dobrogeni și apoi din români.

Inel gravat cu aceleaşi simboluri prezente şi pe misterioasele tăbliţe de la Tărtăria

$
0
0
In aceasta luna a fost descoperit la Seimeni un inel sigilar din bronz, care are incizate simboluri Vinca-Turdas şi, mai mult, unul dintre simboluri se regaseste pe placuta discoidala descoperita la Tartaria.

Braşoveanul Cristian Pintilie a descoperit acest inel gravat cu aceleaşi simboluri prezente şi pe misterioasele tăbliţe de la Tărtăria. El crede că acest inel, îngropat la o aruncătură de băţ de „Gânditorul“ de la Hamangia, certifică, în sfârşit, autenticitatea controversatelor tăbliţe , scrie Monitorul Expres.



Braşoveanului Cristian Pintilie ( care a avut amabilitatea sa recomande spre publicare acest articol si pe Harta Comorii ) îi place să se plimbe prin lume cu ajutorul programului Google Earth. Turistul virtual caută locuri interesante, încărcate de istorie, dar încă nedescifrate. În special în Dobrogea îşi îndreaptă atenţia, acolo unde au înflorit vechi civilizaţii şi despre care încă nu s-a aflat totul. A găsit astfel urme de cetăţi şi sanctuare. Însă zilele trecute, căutările braşoveanului s-au concretizat într-o descoperire arheologică palpabilă despre care crede că va produce o cotitură importantă în istorie. Lîngă Cernavodă, în satul Seimeni, acolo unde văzuse pe Internet zeci de adîncituri ciudate în formă de disc, a săpat şi a găsit o comoară: ceramică, vetre, amfore. Dar cel mai valoros artifact pe care l-a scos la lumină îi întrece cu mult aşteptările: un inel de bronz pe care sînt inscripţionate simboluri similare celor de pe celebrele plăcuţe de la Tărtăria. Dacă inelul se va dovedi a fi vechi de circa 3.500 de ani, aşa cum bănuieşte arheologul amator, atunci ne aflăm „în faţa verigii lipsă care leagă culturile neolitice de epoca tracică“. Inelul ar putea atesta faptul că pictogramele găsite la Tărtăria, despre care se crede că sînt vechi de circa 7 milenii, constituind prima scriere din istoria omenirii, au fost folosite vreme de mii de ani de către civilizaţiile care au trăit pe meleagurile noastre. O surpriză totală, deoarece la vremea cînd se fabrica acest inel, alfabetul de la Tărtăria se presupune că era deja dispărut. Enigma se adînceşte, dacă ne gîndim că, faţă de Tărtăria, Seimeni e la o distanţă de sute de kilometri şi circa 3.000 de ani. Însă la numai o aruncătură de băţ de Hamangia, ceea ce lansează noi ipoteze de lucru pentru istoricii din întreaga lume. Deocamdată, inelul a ajuns la Muzeul Naţional de Istorie. Curînd vom afla de ce specialiştii de la Bucureşti au recepţionat artifactul cu o mare uimire pe chipuri.




Inelul din brazdă

Acum patru ani, Cristian Pintilie a descoperit pe harta virtuală a Dobrogei 59 de discuri de pămînt, în apropiere de Cernavodă. Fiecare adîncitură circulară are circa 20 m diametru. Zona nu este inclusă în repertoarul arheologic al României, deci pe-aici nu s-au căutat vestigii istorice. Însă este foarte aproape de necropola de la Hamangia, acolo unde a fost descoperită capodopera neoliticului, statueta „Gînditorul“. După ce a emis mai multe ipoteze în legătură cu ceea ce ar putea fi aceste discuri, săptămîna trecută, braşoveanul s-a hotărît să descindă la faţa locului şi să sape într-unul din aceste cercuri de pămînt. Şi-a luat familia şi a ajuns la Seimeni. „Îmi propusesem să caut urme de cenuşă, dovadă că acolo ar fi fost o aşezare, fiindcă am presupus că discurile au fost locuinţe. Am săpat şi imediat am dat peste ceramică, la aproximativ 15 cm adîncime. Amfora getică era fixată în solul nisipos al locuinţei. Am luat detectorul de metale şi, deşi locul era plin de sîrme şi tot felul de metale, prima descoperire a fost chiar inelul. Cum s-a desfăcut brazda, a şi apărut. Inelul acesta parcă se cerea descoperit, atît de uşor a ieşit la iveală“, povesteşte entuziasmat braşoveanul. A anunţat autorităţile, dar fiind week-end, cu greu s-a găsit cineva să-i înregistreze descoperirea. După două zile, a reuşit să încheie formalităţile, apoi s-a dus glonţ cu inelul la Bucureşti şi l-a predat la Muzeul Naţional de Istorie. „Inelul sigilar trebuie să fie o piesă de mare valoare, după cum s-a uitat la el istoricul care l-a recepţionat. Din păcate, evaluarea va avea de aşteptat, pînă se găsesc fonduri“, spune braşoveanul.

„Un mesaj din neolitic în capsula timpului“

Tot privind frumuseţea de inel perfect conservat, pe care se pot vedea foarte clar scrijelite nişte semne, Cristian a observat similitudini cu misterioasele tăbliţe de la Tărtăria. „Inelul are diametrul de 20 mm, iar sigiliul are formă octogonală cu laturile de 3 şi 6 mm, dispuse alternativ. Pe sigiliu sînt gravate imagini ideografice, dintre care două sînt identice cu semnele Vinca-Turdaş. Unul se regăseşte pe plăcuţa circulară descoperită la Tărtăria în 1961 de către cercetătorul clujean Nicolae Vlassa, iar alte două sînt asemănătoare cu un semn existent pe o plăcuţă din ceramică descoperită în anul 1969 la Gradesnica, în nord-vestul Bulgariei“, explică arheologul amator, care consideră acest obiect de podoabă „un mesaj din neolitic în capsula timpului“. Studiind datele cercetărilor anterioare, Cristian a tras cîteva concluzii interesante. El crede că inelul poartă semnele scrierii danubiene, cea mai veche din lume cunoscută pînă acum. Aceste simboluri s-au transmis de-a lungul generaţiilor vreme de mii de ani fără să sufere modificări importante şi, probabil, sînt încărcate de semnificaţii deosebite, din moment ce apar pe un inel. Dar ce anume reprezintă acest mesaj şi vechimea lui sînt amănunte pe care le vom afla abia peste cîteva luni. Descoperirea lui Cristian Pintilie poate fi dovada de care aveam nevoie pentru a demonstra că plăcuţele de la Tărtăria conţin o scriere veche, şi nu imagini cu conotaţie artistică sau comercială cum presupun teoriile de pînă acum. Nu desene întîmplătoare, ci care au dăinuit prin aceste locuri vreme de milenii.




Seimeni, Tărtăria - aceleaşi semne

Prima observaţie interesantă care leagă inelul de la Seimeni cu plăcuţele de la Tărtăria este similitudinea semnelor. Din moment ce acestea au fost folosite în ambele locuri, atunci este vorba de aceeaşi civilizaţie neolitică în epoci diferite. Dar care civilizaţie şi ce arie acoperea? Nicio scriere nu funcţionează izolat, trebuie să se dezvolte în cadrul unei culturi puternice şi larg răspîndite. Aceasta nu poate fi decît cultura Vinca-Turdaş, cu o vechime recunoscută de circa şapte milenii, răspîndită pe teritoriul de astăzi al Serbiei, României, Ungariei, Bulgariei şi Greciei. Reprezentanţii culturii Vinca-Turdaş au fost şi inventatorii primelor unelte de cupru. Dacă inelul de la Seimeni aparţine culturii Vinca, atunci cum se explică prezenţa lui în zona Hamangia, în care a înflorit cultura cu acelaşi nume, distinctă de Vinca? E posibil ca aceste două civilizaţii să fie una şi aceeaşi, concluzie care ar intriga specialiştii. Locul descoperirii, aflat la 500 km de Tărtăria, ridică un alt semn de întrebare: simbolurile s-au perpetuat din Tărtăria spre Seimeni sau invers? Cristian Pintilie presupune că „reprezentanţii culturii Hamangia, care au creat «Gînditorul» (descoperit în necropola de la Cernavodă, la aproximativ 5 km de Seimeni), au creat şi (sau au utilizat) scrierea ideografică numită acum scrierea danubiană. O parte din aceste semne se regăsesc pe tăbliţele descoperite la Tărtăria, amulete purtate de un călător care a ajuns în mileniul V
î.H. prin acele meleaguri“. Călătorul respectiv s-a dovedit a fi o femeie de circa 55 de ani, după cum arată analiza oaselor descoperite lîngă tăbliţele de la Tărtăria.



Controversata descoperire de la Tărtăria

Scheletul de femeie descoperit lîngă tăbliţele de la Tărtăria provine din perioada 5300-5500 î.H. Dar se poate spune cu certitudine că tăbliţele au fost ale femeii? Dacă am şti sigur, atunci vechimea plăcuţelor ar fi uşor de stabilit. Dar tocmai aceasta este marea controversă a acestor artifacte neolitice, nu pot fi datate. Povestea misterioaselor obiecte de la Tărtăria, judeţul Alba, a început în anul 1961, cînd echipa condusă de arheologul Gheorghe Vlassa a descoperit trei tăbliţe de lut. Una dintre ele cuprinde patru grupuri de semne, despărţite prin linii, fiind considerată ca fiind cea mai apropiată de o scriere adevărată. O bună parte din aceste semne se regăsesc în inscripţiile arhaice greceşti, feniciene, etrusce, iberice. Dar aceste scrieri încă nu erau apărute la vremea cînd se presupune că erau bătute plăcuţele, circa 5.500 î.H. Cel mai vechi este considerat alfabetul fenician (3.500 î.H). Unii cercetători cred că toate aceste scrieri antice s-ar origina în scrierea de la Tărtăria, cu alte cuvinte plăcuţele ar conţine cel mai vechi scris din istoria omenirii. Din păcate, vechimea plăcuţelor nu poate fi stabilită prin metoda cu radiocarbon pentru simplul motiv că un arheolog le-a uscat în cuptor distrugînd urmele de carbon. Nu există nici fotografii de la momentul dezgropării lor. Se bănuieşte că plăcuţele au fost găsite în altă parte şi plantate în situl de la Tărtăria. Cert e că astfel de semne au mai fost descoperite şi în Bulgaria şi Serbia. Unii cercetători s-au grăbit să tragă concluzia că scrierea a apărut mai întîi în sud-estul Europei, şi nu în Mesopotamia (cuneiformele). De aici, indo-europenii au migrat spre Orientul Apropiat, luînd cu ei şi scrierea pe care o inventaseră. Alţii cred că tăbliţele provin din mileniul III şi au fost aduse pe la noi de călători din Asia.

Inelul-hartă

O altă controversă este legată de mesajul tăbliţelor. Sînt doar trei, dar atît de diferite! Una conţine o scriere pictografică, alta una de tip anatolian, iar ultima este o scriere propriu-zisă. Din păcate, sînt prea puţine inscripţii pentru a putea înjgheba un alfabet. Iar o scriere nu poate fi descifrată dacă nu se cunoaşte ce limbă simboliza. Cu alte cuvinte, protoscrierea de la Tărtăria este şi va rămîne indescifrabilă. Două din aceste simboluri apar şi pe inelul sigilar găsit de Cristian. „Simbolul care a fost interpretat ca figura stilizată a pămîntului şi a cerealelor ajunse la maturitate (care se regăseşte şi pe tăbliţa discoidală descoperită la Tărtăria), un triunghi cu vîrful în jos din care ies trei-cinci linii paralele, se află amplasat în partea de sus, iar jos este figurat un simbol Vinca-Turdaş, care ar simboliza o apă curgătoare, un val reprezentat ca un semicerc şi linii paralele. Dacă ne gîndim la aşezarea neolitică de pe coama dealului Seimeni, la baza căruia se întinde cîmpul ideal pentru cultivarea cerealelor, iar în partea opusă este scăldat de apele fluviului, observăm că sigiliul ar reprezenta o hartă. Simbolul pămîntului ar fi dealul Seimeni, iar simbolul apei ar fi Dunărea. Ceva în genul: «Eu, care stăpînesc bogatul deal, situat lîngă marea apă curgătoare». Sigiliul furniza astfel informaţii despre deţinătorul puterii şi despre ţinutul pe care îl stăpînea“, explică braşoveanul.

Traducerea unui text care n-ar fi trebuit să existe

Nu ştim cui a aparţinut inelul de la Seimeni, însă tăbliţele de la Tărtăria ştim sigur că au fost ale unei femei vîrstnice pentru acea vreme, cînd puţini oameni împlineau 55 de ani. Suferise de TBC osos şi a fost, probabil, o preoteasă, după cum susţin mai mulţi istorici. Lîngă ea au fost găsite 26 de figurine de lut, piatră şi alabastru şi o brăţară din scoici. Figurinele au aceeaşi expresie cu cele din cultura Vinca şi s-a dovedit că au fost făcute din materiale locale, însă scoicile nu sînt de prin partea locului. Pe malul Mureşului se găsesc doar scoici de apă dulce, mari, din care nu se fac brăţări. În schimb, scoici mici găsim din belşug în Dobrogea. Ceea ce ne poate duce cu gîndul la originea danubiană a acestei preotese, care trebuie să fi ajuns la Tărtăria în misiune religioasă, dar care, din diferite motive, n-a mai plecat. În acest caz, Hamangia pare să fie mai veche decît Tărtăria sau Tărtăria e mai recentă decît se credea. Mulţi cercetători presupun că aşa-zisa scriere de pe tăbliţa preotesei nu reprezintă nimic altceva decît nişte mîzgălituri. O afirmaţie caraghioasă. Existenţa unei scrieri preistorice lîngă Alba Iulia a fost pusă în evidenţă încă din 1874, prin arheologul Zsofia Torma. Textul de la Tărtăria a fost tradus cu regulile scrierii sumeriene, adică în cerc, în sens invers acelor de ceasornic, şi s-a descifrat un mesaj despre ritualul uciderii şi arderii unui sacerdot: „În cea de-a patruzecea domnie pentru buzele (gura) zeului Saue, cel mai vîrstnic, după ritual, a fost ars. Acesta-i al zecelea“. Dacă ar fi nişte mîzgălituri, atunci cum de se poate forma o frază logică? Alţii spun că sînt semne copiate după scrierea sumeriană (Saue era un zeu sumerian) sau au fost aduse de mineri sumerieni, dar decalajul între cele două culturi este de cel puţin un mileniu. Dacă scrierea de la Tărtăria e anterioară celei din Mesopotamia, atunci leagănul civilizaţiei a fost pe Dunăre, ipoteză cu care niciun specialist n-a fost de acord pînă acum. Dar astfel s-ar explica de ce alfabetul sumerian a apărut brusc şi direct într-o formă evoluată.

Satul „Gînditorului“

Revenind la inelul descoperit de Cristian, acesta a stat îngropat 3.500 de ani, la o palmă sub pămînt, într-o locuinţă circulară de lîngă Seimeni. Acolo, în epoca bronzului, o familie de geţi îşi construise un bordei pe jumătate îngropat. „Locuinţe circulare de mărime comparabilă (diametre de 25-28 m) au fost descoperite în Marea Britanie, la Thwing şi datează din epoca tîrzie a bronzului. În interiorul altei locuinţe circulare am descoperit că peretele exterior fusese întărit cu piatră spartă, iar interiorul a fost finisat cu cărămizi din pămînt uscat la soare şi apoi tencuit. Într-o vatră amenajată lîngă o locuinţă, pe un strat de piatră spartă, se poate observa stratul de cărbune“, spune Cristian. A identificat 59 de astfel de locuinţe, dar în total sînt vreo 200. „Aşezarea de la Seimeni ar putea reprezenta cea mai mare concentrare de locuinţe circulare cu diametre de peste 20 m din Europa“, crede el. În apropiere, pe Dealul Sofia, a fost descoperit „Gînditorul“ într-o necropolă neolitică. Dar singura aşezare aparţinînd culturii Hamangia se află în localitatea constănţeană Cheia, adică la 30 de km de necropolă. Mult mai aproape e Seimeni, la numai 5 km. Cristian presupune chiar că aceste două culturi au fost contemporane (mileniul VI î.H): „Nu este exclus ca această civilizaţie sud-dunăreană să fi creat tăbliţele care au fost descoperite la Tărtăria“. Cristian crede că simbolurile magice sau religioase s-au transmis nemodificate de-a lungul mileniilor, „ajungînd ca, la sfîrşitul epocii bronzului, să fie şi simboluri ale puterii şi să fie incizate pe un inel sigilar“. Părerea lui este că „inelul sigilar certifică autenticitatea plăcuţelor de la Tărtăria, constituind veriga lipsă între culturile neolitice“. Cine ştie? Poate că îi venea perfect pe deget chiar celebrei preotese de la Tărtăria.

Tăbliţele de la Sinaia

• O controversă similară o ridică şi tăbliţele de la Sinaia. Se pare că, în jurul anului 1873, cu prilejul unor lucrări la temelia Mănăstirii Sinaia, au fost descoperite un număr neprecizat de tăbliţe de aur cu inscripţii dacice. După ce au fost copiate pe alte tăbliţe, dar de plumb, o parte ar fi fost topite de Carol I pentru a finanţa construcţia reşedinţei sale montane. O parte ar fi fost depozitate în tezaurul Băncii Naţionale şi ar fi luat drumul Moscovei, împreună cu tezaurul. Prin anii ’40, plăcuţele de plumb au fost fotografiate. Fotografiile ne dezvăluie imagini din bătăliile dacilor cu romanii şi texte în greacă şi o limbă necunoscută. Se spune că dacii nu cunoşteau scrierea, deci în ce limbă să fi fost scrisă acea cronică a dacilor? După 1990, scrierea conţinută pe aceste vestigii a fost studiată. Cercetătorii români au lansat teoria că nu e vorba de o limbă indo-europeană, ci de una să-i zicem dacică. Cît despre conţinutul tăbliţelor, acesta nu a fost publicat, dar dr. Aurora Peţan, care se ocupă de ele, spune că această cronică relatează detalii despre succesiuni dinastice, lupte locale, marile cetăţi ale dacilor.

Alte interpretări ale mesajului de la Tărtăria

• Unele teorii susţin că pe cea de-a treia tăbliţă de la Tărtăria sînt scrijelite detalii contabiliceşti ale unei negustorese, mai precis măsurile de făină. Dacă ar fi aşa, atunci nu se explică de ce nişte socoteli ar fi inscripţionate pe un obiect de podoabă, simbol al stării sociale, cum e inelul găsit la Seimeni. Alţii spun că plăcuţa de lut era o monedă de schimb. În acest caz, n-ar fi singura, iar inelele nu au avut niciodată funcţie comercială. O altă teorie presupune că două dintre plăcuţe erau card de identitate şi certificat de producător, care vorbeau despre ocupaţiile comunităţii. A treia tăbliţă, însă, nu mai are funcţie de document, ci ar fi un calendar al anotimpurilor şi al activităţilor pe care era obligată familia/comunitatea să le respecte pentru asigurarea necesarului de trai zilnic. Însă ipoteza nu explică de ce în acest calendar circular după iarnă vine vară, iar după toamnă, primăvară. Mai plauzibil ar fi să considerăm că enigmatica plăcuţă conţine simboluri ritualice.


Erich von Daniken – „Înţelepciunea pierdută a vechilor civilizaţii“

„Tăbliţele zăceau pe fundul a ceea ce părea un puţ artificial, lîngă cîteva rămăşiţe umane. Pe ele figurau simboluri picturale ce aminteau atît de tăbliţele sumeriene, cît şi de vestigiile civilizaţiei minoice din Creta. Dar tăbliţele de la Tărtăria, care este posibil să fi aparţinut culturii Vinca, trib agricol din epoca pietrei, precedeau cu o mie de ani scrierea sumeriană şi cu două mii de ani, pe cea minoică. Teoria este îndrăzneaţă pentru că, dacă scrierea a apărut în Europa în epoca pietrei, şi nu în Sumer, în epoca bronzului, se ridică întrebarea cum a ajuns în îndepărtatul Sumer cu o mie de ani înainte să fi apărut în insula cretană, mai scrie Monitorul Expres.

Pintilie Stefan-Cristian

Informatii suplimentare acestui articol, oferite tot prin amabilitatea domnului Pintilie Stefan-Cristian,
gasiti pe siteul Seimeni - de la piatra şlefuită la fier, dand click AICI.

559 de piese de tezaur ( monede din aur şi argint, o brăţară dacică și o fibulă ) au dispărut de la un muzeu din România

$
0
0
Un număr de 559 de piese de tezaur, respectiv monede din aur şi argint şi o brăţară dacică, în valoare totală de 45.500 de lei, au dispărut de la Muzeul Porţile de Fier din Drobeta Turnu Severin, iar Poliţia a început o anchetă în acest caz, fiind deschis dosar penal pentru furt şi neglijenţă, anunță MEDIAFAX.

Dispariţia obiectelor de tezaur a fost constatată de conducerea Muzeului Regiunii Porţile de Fier la începutul lunii iunie, când a fost făcut inventar de predare a gestiunii de către un angajat al muzeului care urma să se pensioneze, ulterior fiind anunţată Poliţia.



”Considerăm că este un prejudiciu adus muzeului, este o pierdere şi de aceea susţinem organele de anchetă şi păstrăm rigorile impuse pentru ca anchetatorii să ne aducă înapoi aceste piese pierdute. Această pierdere am constatat-o ca urmare a unui inventar de predare a gestiunii la pensionare din partea unui gestionar al muzeului şi am dispus reluarea inventarului, iar în momentul în care analiza internă ne-a condus către ideea că există această pierdere am sesizat organele abilitate ale statului”, a declarat, vineri, managerul Muzeului Porţile de Fier, Doiniţa-Mariana Chircu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Roxana Vişan, în urma anchetei preliminare s-a constatat că lipsesc 559 de obiecte de tezaur - monede de aur şi argint, o brăţară dacică, o fibulă, ambele din argint, valoarea prejudiciului fiind estimată la 45.500 de lei.

”În 4 iunie conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi a fost sesizată în scris de către managerul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin cu privire la faptul că din colecţia numismatică a instituţiei s-a constatat, cu ocazia inventarierii, lipsa unui număr de 559 de piese: o brăţară dacică, o fibulă de aceeaşi provenienţă, ambele din argint, dar şi 557 de monede din aur şi argint, valoarea prejudiciului fiind de 45.500 de lei. În acest sens s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunile de furt calificat şi neglijenţă în serviciu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Roxana Vişan.

Conform acesteia, poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale au stabilit un cerc de suspecţi.

Surse din rândul anchetatorilor spun că 178 de obiecte dispărute sunt din aur şi 376 din argint, toate făcând parte din tezaurul monetar al Muzeului Regiunii Porţile de Fier, a cărui colecţie numără aproximativ 90.000 de piese.

Aceleaşi surse au arătat că brăţara dispărută este una dacică, din argint, cu cap de lup, care împreună cu fibula dispărută datează din anul 80 înainte de Hristos.

Sursele judiciare au arătat, de asemenea, că printre piesele dispărute se numără ducaţi veneţieni din aur datând din anii 1300-1400, florini ungureşti din aur datând din perioada anii 1300-1440, guldeni germani din aur din anii 1350-1400, groşi sârbeşti din argint, ducaţi din argint de pe timpul lui Mircea cel Bătrân, 158 de ducaţi din aur datând din anul 1700, zechini veneţieni din aur din anul 1700, monede din argint din timpul Imperiului Otoman, 66 de monede austriece din aur şi din argint.

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mehedinţi, a intrat într-un proces de reabilitare în anul 2009, în baza unui proiect finanţat cu fonduri europene în valoare de 51,7 milioane de lei, existând suspiciunea, conform mediafax, că obiectele de tezaur ar fii putut să dispară în momentul în care s-a făcut transferul pieselor pentru depozitarea lor pe perioada lucrărilor.

Termenul de finalizare a lucrărilor era august 2013, dar acesta a fost ulterior prelungit, lucrăile nefiind terminate nici acum, astfel că muzeul este închis publicului.

Satul unde s-au descoperit 9639 piese din aur

$
0
0
Satul Hinova, până în anul 1980 pierdut într-un anonimat nejustificat, cu aproape 1.500 de suflete, se află amplasat la 15 kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin. Așezarea este atestată documentar în jurul anului 1652 printr-un hrisov domnesc, Anunta Agerpres citat de financiarul.ro.

Profesorul arheolog Ion Stângă susține că celebritatea acestui sat, ai căror locuitori se ocupau cu marinăritul și pescuitul, a venit în clipa când în ruinele castrului roman din apropiere a fost scos la lumină unul dintre cele mai valoroase și mai mari tezaure dacice, el cuprinzând 9.639 de piese din aur.



La timpul potrivit descoperirea a făcut senzație și se credea că Hinova va fi introdusă pe harta turistică a lumii, mai ales că în zonă specialiștii au identificat și o porțiune din Brazda lui Novac, sit roman datând din secolul IV.

“Din păcate, speranțele locuitorilor s-au năruit, parcă odată cu zidurile castrului scos la iveală între anii 1976 și 1982. După agitația specialiștilor și a reprezentanților administrației de atunci, a urmat și se menține și astăzi uitarea”, a afirmat Stângă.


El crede că tezaurul, în greutate de cinci kilograme, făurit de meșterii daci la sfârșitul mileniului al II-lea înaintea erei noastre, a reactivat blestemul asupra oamenilor și din nou ei au rămas pierduți în istorie. In ziua de 30 iulie 1980 a fost descoperit un vas din ceramica plin cu podoabe din aur. In interiorul vasului, care nu era foarte voluminos, se aflau: o diadema din aur, 14 bratari diferite ca model si greutate, 92 de pandantive, 762 de margele, 8765 de paiete, 4 inele si mule alte obiecte, toate din aur.

Acum satul se confruntă cu probleme dificile, șomajul depășește 30%, iar locuitorii au început, pentru a supraviețui, să facă linguri din lemn de tei și cozi de unelte pe care le comercializează la târgurile din împrejurimi.

“În perioada în care s-au efectuat lucrări arheologice la castru hinovenii au câștigat o pâine, mai era fabrica de cărămidă și plantațiile de migdali. După 1989 totul s-a dus de râpă, totul a devenit istorie, dar o istorie tristă, nescrisă”, a mărturisit profesorul Ion Stângă.

Potrivit sursei citate, inventarul arheologic al Castrului roman din Hinova este deosebit de important pentru România, el certificând în acele timpuri și o circulația monetară intensă, care a fost sistematizată de specialiști în mai multe etape: prima tetrarhie, Constantin cel Mare, fiii acestuia, 346-361, Valentinian — Valens, 378-383 și, în sfârșit — Theodosius — Arcadius.

“Dintre acestea cea mai valoroasă corespunde perioadei Valentinian — Valens, când la Hinova se înregistrează afluxul maxim de monedă și care coincide cu măsurile luate în această vreme de autoritățile romane pentru întărirea limesului dunărean. Elocvent în acest sens este ordinul dat la 14 iunie 365 lui Taudomedes, dux limitis Daciae Ripensis, din partea celor doi împărați (Codex Theodosianus, 15, 1, 13), în care se prevedea expres restaurarea fortificațiilor de graniță ruinate de timp sau afectate de invaziile barbare”, a declarat Stângă.

În context, el a arătat că în baza reconstituirilor făcute se poate aprecia că după anul 378 circulația monetară scade drastic, pentru că la începutul secolului al V-lea să înceteze cu totul, materialul numismatic reflectând foarte bine situația precară a fortificației de la Hinova.

“Ridicată în epoca primei tetrarhii (294-296 ?) cetatea cunoaște o primă distrugere între anii 378-379. Refăcută ulterior, va fi lichidată la începutul secolului al V-lea de către huni; prezența acestora la Hinova fiind atestată de un fragment de cazan hunic descoperit aici. Din Hinova s-au adus la Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu-Severin, monede de la Traian și Antoninus Pius. În jurul cetății sunt multe urme de cărămizi și cioburi. La vest de sat, pe malul Dunării e hotărnicită o cetate romană în suprafață de 38 X 39 m.

În localitate s-au găsit morminte și monede romane. La 50 metri de cetate trece drumul roman. Din nefericire doar acestea sunt datele despre castrul roman, nu mai vorbesc de faptul că pe locul ruinelor nu se află nici un fel de informație legată de existența acestui castru”, a spus Stângă.
În ultimii 30 de ani istoricii fac demersuri la autoritățile statului pentru conservarea Castrului roman din Hinova. Ion Stângă este de părere că nu mai există interes pentru tezaurizarea relicvelor istorice ale poporului român.

“Poate greșesc, poate sunt prea aspru, dar în ultimii doi ani s-a propus conservarea și punerea în valoare a acestui obiectiv istoric. S-a vorbit despre asigurarea unor fonduri bănești asigurate prin Programul Național de Restaurare, dar Hinova este un sat cu oameni uitați, deci fără popularitate”, a declarat profesorul arheolog Ion Stângă.

În ceea ce îi privește pe locuitorii așezării, aceștia încă mai speră într-o minune: să fie respectată istoria așezării lor și să trăiască nu în trecutul îndepărtat, pe care îl cinstesc ori de câte ori aprind o candelă la biserica din secolul al XVIII-lea, ci într-un prezent demn, reprezentativ pentru secolul XXI.

A descoperit o comoară într-o peșteră, folosind un pin-pointer

$
0
0
In timpul sapaturilor efectuate de arheologi in Dovedale, Derbyshire, a fost descoperit un tezaur din epoca târzie a fierului, precum și monede republicane romane.


Este prima data cand monede provenind din perioade diferite de timp au fost găsite îngropate împreună într-o peșteră din Marea Britanie.

Descoperirea din pestera este importantă nu doar pentru neobișnuitele monede de aur din epoca tarzie a fierului, cat si pentru locatia descoperirii, care adaugă o notă suplimentara de mister.

Pestera Reynard’s Kitchen din Dovedale a fost locuita de mai multe ori în ultimii 10.000 de ani. Sapaturi anterioare au scos la suprafata pietre preistorice, oase de animale, piese de ceramică și alte dovezi de locuire a pesterii.


Descoperirea inițială a patru monede a fost făcută de către un alpinist local, care s-a adăpostit în peșteră în timpul unei furtuni. Alpinistul avea un mic pin-pointer ( detector de metale ) în geanta lui de alpinism. În timp ce aștepta sa treca furtna, el a scanat zona unde era asezat și astfel a descoperit monedelor. Alpinistul a anuntat ulterior descoperirea la autoritatile competente și apoi la muzeu.




Arheologii de la National Trust au precizat ca în total au găsit 26 monede, inclusiv 3 monede romane care predatează invazia din Marea Britanie, din anul 43 d. Hr.

Douăzeci de alte monede din aur și argint sunt din epoca târzie a fierului și atribuite tribului Corieltavi. Tribul este de obicei asociat ca ocupând zone mai mult spre Est, în epoca târzie a fierului, iar centrele tribale sunt considerate a fi Leicester, Sleaford și Lincoln. Devine astfel interesantă această descoperire din Derbyshire, care se poate sa fi fost un centru puternic necunoscut al tribului Corieltavi. Tribul Corieltavi a trăit în regiunea East Midlands, între râurile Trent și Nene, în epoca târzie a fierului, cu puțin timp înainte de cucerirea romană din anul 43 d. Hr. Erau in mare parte o federație mică de agricultori, ce se autoguverna si era formata din grupuri tribale.

În epoca fierului, tribul Corieltavi a fost cunoscut doar pentru monedele lor, care au început să producă la mijlocul secolului I-lea î.Hr. Pe monedele descoperite in pestera sunt trei nume diferite, ceea e inseamna probabil mai multi conducători. Grupul a avut tendința să trăiască în sate, cu unele centre tribale mai mari, inclusiv Sleaford și Lincoln. Cu toate acestea, in perioada romană, Leicester a devenit capitala tribului.

Tezaure cu monede din această perioada au mai fost descoperite pe câmpuri și în alte locații din Marea Britanie, dar niciodata intr-o pestera.

"Monedele ar sugera o avere importantă, precum si puterea persoanei care le-a deținut. În timpul epocii târzii a fierului, monedele erau mai mult un simbol al puterii și a statutului, mai degrabă decât un mijloc de schimb, pentru cumpărarea și vânzarea de alimente de bază și alte provizii.

Pestera a fost probabil un loc sacru la sfârșitul epocii popoarelor din epoca fierului, deci era tabu să orice persoană acolo, ceea ce transforma pestera intr-un loc sigur pentru cineva care dorea sa ascunda obiecte de valoare.


Desi este un tezaur mult mai mic decât descoperirile similare făcute la Hallaton în anul 2000, comoară este o descoperire interesanta, având în vedere ascunderea acesteia în peșteră și faptul că aceasta se află in afara zonelor geografice si temporare de circulație a monedelor.


Monedele au fost curățate de către specialiștii in conservare la British Museum și University College din Londra și vor fi expuse permanent la Muzeul Buxton, in cursul acestui an.

In trecut, in anul 1959, in pestera au mai fost efectuate sapaturi de către Societatea de Arheologie Stoke, care a descoperit artefacte datate din Neolitic până in Evul MEdiu, unele dintre acestea fiind expuse în Muzeul Buxton. Nici unul dintre acestea nu este la fel de important ca descoperirea acestor monede. Sapaturile din 1959 au acoperit doar o mică zonă a peșterii. Este foarte posibil ca ei să fi ratat pentru puțin descoperirea monedelor.

Există de asemenea zvonuri nedovedite care arată că in anul 1927 ar fi fost descoperit in aceasta pestera un tezaur important de monede.

Top 10 peșteri cu picturi rupestre

$
0
0
Locul 10 - Serra da Capivara

Serra da Capivara este un parc național în Brazilia, care conține mai multe adăposturi in piatră, cu picturi vechi de 25000 ani. Picturile descriu scene din ritualuri, de la vânătoare sau infatișează animale. Datarea acceptată pentru picturi este în prezent contestată de geneticieni, deoarece există un conflict cu data acceptata a existentei așezarilor umane din zona respectivă.



Locul 9 - Peștera Bhimbetka

Bhimbetka este o peșteră situată în centrul Indiei, care are peste 600 de picturi, cele mai vechi datând de cel puțin 12000 ani. Picturile au fost realizate cu roșu și alb, utilizandu-se ocazional verde și galben. Picturile descriu viețile oamenilor care au locuit în peșteri, precum și o serie de animale, inclusiv tigri, lei și crocodili.



Locul 8 - Peștera Magura

Pestera Magura este situată în nord-vestul Bulgariei, iar picturile datează de acum 8000-4000 de ani. Peste 700 de picturi au fost descoperite în peșteră principală, care infatiseaza oameni dansând sau la vânătoare, precum și mai multe specii de animale. Picturile au fost realizate cu excremente de liliac.




Locul 7 - Tadrart Acacus

Tadrart Acacus, situat în deșertul Sahara, este renumita pentru arta sa pe piatra, care dateaza inca de peste 14000 ani. Picturile sunt deosebit de interesante, deoarece demonstrează că zona avea un climat mult mai umed, picturile înfățișând și lacuri și păduri.




Locul 6 - Picturile de la Kakadu Rock

Picturile de la Kakadu Rock, din partea de nord a Australiei, sunt estimate a fi realizate acum 20000 ani. Parcul Național Kakudu conține o mare varietate de picturi pe rocă. Peste 5000 de site-uri de artă au fost descoperite acolo. Aborigenii au pictat nu doar exteriorul vizibil al personajelor, ci si schelete ale unor animale.



Locul 5 - Picturile Lascaux

Situate în sudul Franței, picturile din pesterile Lascaux sunt estimate ca fiind vechi de 17000 ani.
Pesterile sunt numite si "Capela Sixtină preistorică"și oferă unele dintre cele mai faimoase picturi rupestre din lume. Cea mai faimoasî dintre toate este Sala Mare a taurilor, infatisand tauri, cai și cerbi. Din păcate, pestera este acum închise pentru public. Cu toate acestea, există o locatie unde vizitatorii pot vedea o copie a peșterii.




Locul 4 - Pestera Altamira

Pesterea Altamira se află în partea de nord a Spaniei si a oferit printre primele picturi preistorice descoperite, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Picturile, de o înaltă calitate și bine conservate, au creat suspiciuni, iar autenticitatea lor a fost pusă la îndoială. Insa ulterior a fost dovedit că picturile sunt de fapt autentice.



Locul 3 - Laas Gaal

Laas Gaal este un mare complex de peșteri ( situat în Somalia ) si conține unele dintre cele mai vechi exemple de arta rupestra din Cornul Africii. Picturile sunt foarte bine conservate și infatiseaza bovine cu costumatii ceremoniale, oameni, câini domestici și girafe.



Locul 2 - Pestera Chauvet

Peștera Chauvet este situată în partea de sud a Franței și conține cele mai vechi picturi rupestre preistorice cunoscute de om, datând de acum 32000 ani. Pestera este denumită dupa Jean-Marie Chauvet, care a descoperit-o in anul 1994. Pestera este considerat una dintre cele mai importante site-uri arheologice de artă preistorică și a fost catalogată  în iunie 2014 ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.



Locul 1 - Cueva de las Manos

Cueva de las Manos se află în Patagonia, în partea de sud a Argentinei și se crede că picturile au fost create în urmă cu 13000 - 9000 ani. Numele peșterii se traduce ca "Peștera mâinilor", datorită picturilor cu mâini omenești, intr-o compozitie stilizată, ce pare artă modernă contemporană. Pictorul a ținut mâna stânga pe peretele pesterii si a pulverizat culoarea printr-un tub ( probabil vegetal ) ținut in mâna dreaptă.

Istoriile aurului antic al României ( Video )

$
0
0
Istoria României e scrisă în aur. Din pamântul acestei ţări au ieşit la lumină comori râvnite de toată lumea. Mai întâi de năvălitori, apoi de unii dintre cei care le-au găsit, apoi de cei care le-au cercetat. Multe dintre ele au poveşti demne de romane poliţiste şi ascund mistere nedesluşite până astăzi.


Un patrimoniu fascinant: Cloşca cu puii de aur, Tezaurul de la Sultana, de la Rădeni, Agighiol, Peretu, obiectele din mormintele princiare de la Apahida, brăţările dacice de la Sarmizegetusa, într-un reportaj TVR despre istoriile aurului antic al Romaniei.

Comoara prințesei gepide de la Turda

$
0
0
Palatul Princiar din Turda a devenit unul dintre cele mai frumoase muzee din România. Reamenajat cu ajutorul unei echipe de tineri istorici, palatul pune în valoare câteva dintre cele mai spectaculoase artefacte descoperite în centrul Transilvaniei. Comoara cea mai prețioasă este tezaurul prințesei gepide, botezată de arheologi Franziska, scrie RL.

Comoara a fost găsită de arheologul Mihai Bărbulescu, în cadrul unei cercetări care a avut loc în ruinele castrului roman al Legiunii a V-a Macedonica. Aceste ruine au fost folosite pe post de loc de înmormântare în perioada migrațiilor de către gepizi, o populație germanică, aliată cu goții care au invadat provincia romană Dacia în anul 260.


Cel mai probabil, comoara a fost îngropată la Turda, antica Potaissa, după retragerea armatei și a administrației romane din Dacia, în 274.

”Obiectele sunt foarte frumoase. De exemplu, o cataramă din argint masiv bătut cu aur. De asemenea, în bijuteriile pe care le purta prințesa, cum ar fi cercei sau fibule, întâlnim pietre semiprețioase”, spune istoricul Horațiu Groza, reprezentantul Muzeului Municipal de Istorie din Turda.



Când au găsit primul os în interiorul Castrului roman de la Turda, arheologii şi-au dat seama că sunt în faţa unei descoperiri senzaţionale. "Romanii nu-şi înmormântau morţii în interiorul castrului, deci mormântul nu putea să fie decât ulterior acelei perioade", explică profesorul universitar Mihai Bărbulescu, de la Facultatea de Istorie a Universităţii "Babeş-Bolyai".


În cele din urmă s-a dovedit a fi vorba despre cel mai bogat mormânt al unei aristocrate de neam germanic descoperit până în prezent pe teritoriul României.


Datând din a doua jumătate a secolului V d.H., situl funerar conturează existenţa unui centru de putere est-germanic în zona Transilvaniei.

Mormântul de la Turda este cea mai importantă descoperire a istoricului Mihai Bărbulescu, în peste 34 de ani de carieră. În 1996, el coordona săpăturile în Castrul Legiunii a V-a Macedonica de la Potaissa (Turda). Mormântul a fost găsit întâmplător, dar, din primul moment, arheologii şi-au dat seama că este special.

"Am făcut toate observaţiile de rigoare şi, în plus, am filmat pas cu pas efectuarea săpăturilor. Ceea ce, la vremea respectivă, era o premieră", precizează profesorul.

Inventarul pieselor a demonstrat că este vorba despre cel mai bogat mormânt de femeie gepidă descoperit pe teritoriul României. "Au mai fost găsite două morminte datând din aceeaşi perioadă, la Apahida, dar acestea aparţin unor bărbaţi. Lor li se acorda mai multă atenţie, fiind înmormântaţi cu mai multe obiecte, între care - pe lângă podoabe - piese de îmbrăcăminte şi de la harnaşament, lucrate în aur şi placate cu pietre semipreţioase", explică Mihai Bărbulescu.

În mormântul de la Turda au fost găsite obiecte care nu se purtau zilnic: cercei, brăţări şi fibule din aur şi argint, ornate cu pietre semipreţioase, dar şi o oglindă şi un pieptene de os.

Descoperirea le-a fost prezentată specialiştilor români în 1998, în cadrul unui simpozion organizat la Cluj-Napoca, iar, ulterior, profesorul Bărbulescu a ţinut prelegeri pe această temă la universităţi din Berlin, Bruxelles, Roma şi Messina.

În drumul lor spre Apus, popoarele migratoare - goţi, huni, gepizi, avari, slavi, pecenegi sau tătari - au străbătut actualul teritoriu al României între secolele IV şi XIII, controlându-l temporar din punct de vedere politic şi întârziind închegarea unor formaţiuni statale de anvergură ale autohtonilor romanici.

După destrămarea statului hunic (454), dominaţia asupra Daciei a fost preluată de gepizi, populaţie germanică ce jucase rolul principal în înfrângerea urmaşilor lui Attila şi care avea centrul puterii tot în Panonia, ca şi hunii. Până la înfrângerea şi alungarea lor de către avari, în 567, gepizii nu au lăsat prea multe urme pe teritoriul României. Totuşi, au fost descoperite câteva morminte care atestă prezenţa lor în Transilvania: la Noşlac (judeţul Alba), Bandu de Câmpie (judeţul Mureş), Fundătura şi Apahida (judeţul Cluj) şi, mai nou, la Turda.

Greutăţile de cântar antice

$
0
0
Printre piesele de mare valoare documentară descoperite la Potaissa se numară şi greutăţile de cântar verificate şi confirmate din ordin imperial (pondera examinata).

Cea mai frumoasă greutate de cântar este unum pondus din bronz, descoperit în urma săpăturilor efectuate în clădirea comandamentului (principia) castrului legiunii V Macedonica.


Greutatea este din plumb, turnat într-un înveliş din bronz şi cântăreşte 896 grame.

Pe suprafaţa acestuia se găseşte încrustată o inscripţie cu litere de argint, care menţioneaza verificarea pondului de către Valerius Sabinus, din ordin imperial (Septimius Severus, Caracalla şi Geta), prin anii 198-211 d.Hr : Leg(ionis) V (quintae) Mac(edonicae) P(iae) F(idelis) P(ondus) I (unum)/examin(atum) iussu d(ominorum) trium/nostrorum/augustorum/Val(erius) Sabinus/optio leg(ionis) s(upra)s(criptae) d(ono) d(edit).



Aflată în patrimoniul Muzeului de Istorie Turda (nr. inv. 6607), piesa ilustrează intensa activitate comercială desfăşurată în perioada de maximă dezvoltare economică a oraşului antic.

Cel mai important monument istorico-arheologic al Potaissei este castrul legiunii a V-a Macedonica, de pe platoul Dealului Cetatii. Ruinele sale au ramas in picioare pana tarziu in evul mediu, constituind nu numai o ”cariera" de piatra fasonata, folosita din plin pentru nevoile edilitare ale Turzii pana in secolul al XIX-lea, ci si o sursa de antichitati de tot felul (piese arnitectonice, sculpturi, mozaicuri, inscriptii pe piatra, monede, obiecte marunte) descoperite fortuit si intrate, cele mai multe, in diferite colectii si muzee. In anul 1574 calatorul francez Pierre Lescalpier descria o poarta a castrului, poate aceeasi poarta de pe latura de nord descrisa la 1599-1603 de umanistul transilvanean St. Zamosius (Szamoskozy). Poarta era arcuita, construita din mari blocuri de piatra fasonate. Prabusirea portii la 1657, menţionata de istoricul W. Bethlen, a fost probabil doar partiala, poarta fiind amintita si in anul 1677 de catre Fr. Fasching. Poarta de rasarit a castrului a ramas in picioare pana in anul 1712. In anul 1821, ruinele acesteia au fost excavate, extragandu-se mari blocuri ecarisate, monumente funerare reutilizate, statui de divinitati. Urme de ziduri si materiale arheologice diverse au fost observate pe suprafata castrului la mijlocul secolului trecut de catre M. J. Ackner si J.F. Neigebaur. In anul 1865, B.Orban mai putea observa locul portii de rasarit, marcat de gramezi uriase de pietre fasonate, care, ulterior, au fost transportate si utilizate la diferite constructii din oras. In tot acest rastimp, pe suprafata castrului, s-au descoperit caramizi si tigle, multe cu stampila legiunii, pasaje de mozaic, vase, coloane, capiteluri si alte fragmente arhieologice, obiecte marunte din metal, arme, podoabe, monede, statui, inscriptii. Unele s-au pierdut in comerţul de antichitati, altele au intrat in colectiile muzeelor din Aiud, Cluj-Napoca, Viena, Budapesta, precum si in fostele colectii ale lui J. Kemeni (la Luncani) si ale turdenilor I. Botar si. I. Teglas.

In anul 1958, s-au executat primele sapaturi arheologice, cercetandu-se elementele de fortificatie pe laturile de sud si est si bastionul din colţul de sud-est. In anul 1971, cercetarile au fost reluate, desfasurandu-se in campanii anuale: castrul a devenit astfel unul din principalele obiective arheologice ale epocii romane cercetate in provincia Dacia. In 1978, castrul si zona limitrofa au fost declarate rezervatie arheologica.

Castrul de la Potaissa este cel mai mare castru de legiune cu functionare indelungata in Dacia. Cu laturile lungi (de nord si sud) de 573 m si cele scurte (de est si vest) de 408 m, uriasul dreptunghi pe care-l descrie castrul ocupa o suprafata de 23,37 ha. Prin orientare si pozitie, castrul de la Potaissa respecta principalele prescriptii ale tehnicienilor militari din epoca in care a fost construit. Astfel, poarta decumana este orientata spre zona mai inalta (spre vest); castrul se afla pe un platou, ferit de inundatii si de torenti, dar suficient de aproape de un curs de apa. Platoul are pozitie dominanta asupra orasului antic si asupra teritoriilor din preajma (altitudine absoluta de 375), fiind inaltat cu aproximativ 40 m, ceea ce permitea o buna vizibilitate din castru pana la distante apreciabile. Astfel, drumul spre Napoca putea fi urmarit din castru pana in dreptul actualului sat Aiton.

S-au patrat aproape 3.000 de solzi cusuti pe o panza foarte rezistenta; conservarea textilei timp de peste 17 secole este un adevarat miracol. Alte camere de aici erau destinate diferitelor activitati, descoperindu-se balante, greutati de cantar, numeroase monede.

Cercetările realizate în castrul roman de la Potaissa au scos la iveală un material arheologic bogat, reprezentând urme ale cantonării legiunii a V-a Macedonica pe aceste meleaguri vreme de aproape un secol. Elementul militar va influenţa evoluţia localităţii ( Patavissensium vicus devine Municipium, apoi, probabil, Colonia), precum şi viaţa autohtonilor sub toate aspectele ei: economic, social, cultural, religios, etc.

Alături de un bogat si variat material ceramic (opaiţe, vase de uz comun, plastica în lut, materiale de construcţie cu ştampila LVM) şi un apreciabil număr de monede (cca 800), din castru provin câteva piese de o deosebită valoare artistică şi documentară. Din această categorie face parte şi o bucată dintr-o cămaşă de zale, lorica squamata, cu aproape 3000 de solzi din bronz. Fragmentul reprezintă partea de peste umeri cu răscroiala la gât şi puţin din spate.


Faptul că s-a conservat ţesătura din pânză de in a dat posibilitatea studierii modalităţii în care şiragurile de solzi de bronz se coseau în suportul textil. Între pliurile bucăţii de cămaşă de zale s-a găsit o garnitură de armură cu chipul Minervei.
Viewing all 410 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>